czwartek, 21 lutego 2013

Bezglutenowe kolorowe ciasteczka

Dzisiaj naszła nas ochota na coś słodkiego i razem z moją mama wymyśliłyśmy ciastka o różnych smakach. Banalnie proste do zrobienia. Wegańskie i bezglutenowe :)


 

Bezglutenowe kolorowe ciasteczka

   Została nam trochę mąki kasztanowej wiec ją wykorzystałyśmy, nadaje lekko gorzkawy posmak więc nie wszystkim może smakować, ale można po prostu ja pominąć i dać samą mąkę kukurydzianą. Konsystencja każdych ciastek powinna być taka , żeby można było na blaszkę do pieczenia nakładać je łyżką. Pieczemy ok. 20 minut w180 stopniach.

1. Piernikowe 
- mąka kukurydziana + mąka z kasztanów
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- przyprawa piernikowa
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda 

Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Czekoladowe
- mąka kukurydziana + mąka z kasztanów
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- kakao
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- aromat pomarańczowy
- woda 

Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Truskawkowe 
- mąka kukurydziana + mąka z kasztanów, 
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- kisiel truskawkowy
- dla koloru trochę soku z wyciśniętego buraka albo tak jak zrobiłyśmy dzisiaj  
  wykorzystując  to,  że miałyśmy ugotowane buraki , trochę buraka startego 
  na tarce
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda

Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Szarlotkowe

- mąka kukurydziana + mąka z kasztanów
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- cynamon
- kilka zmielonych goździków
- jabłko starte na tarce
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda

Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Cytrynowo-imbirowe

- mąka kukurydziana + mąka z kasztanów
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- starta skórka z cytryny
- starty świeży korzeń imbiru
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda

Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł, można takie ciasteczka zrobić według własnego smaku. Jadłam z wiórkami kokosowymi i były bardzo smaczne. Można spróbować z pestkami słonecznika czy dyni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwości jest mnóstwo, trzeba trochę poszperać w kuchennych szafkach i dodać ulubione składniki :)

      Usuń