sobota, 23 lutego 2013

Dumnie brzmiące carpaccio z buraków :)


Od czasu mojego przejścia na weganizm  w naszej kuchni codziennie powstaje kilka nowych, pysznych dań. Jak na razie wszystkie udane, naprawdę smaczne i przede wszystkim zdrowe. 



Buraczki podane w formie carpaccio z dwoma sosami do wyboru.
Czosnkowym lub balsamicznym.  Zatem do dzieła :)

Potrzebujecie :

- kilka ugotowanych buraków
- pęczek dymki

Buraki po ugotowaniu obrać ze skóry, pokroić na plasterki i ułożyć na talerzu. Dymkę pokroić i posypać buraki. Wszystko polać sosem i gotowe.

 Sos czosnkowy Lucynki:                             Sos balsamiczny Ani:                

- olej kukurydziany/oliwa                          - olej z pestek dyni
- duży ząbek czosnku                              - ocet balsamiczny
- odrobina wody                                      - ząbek czosnku
- sól                                                       - sól
- cukier brązowy lub biały                         - cukier brązowy lub biały
- sok z cytryny                                        - sok z cytryny

Wszystkie składniki zmiksować.              Wszystkie składniki wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz