niedziela, 17 lutego 2013

Kasza jaglana na słodko

Bardzo prosty przepis na pożywne śniadanie. Jest tam suszona żurawina, która słodkim smakiem równoważy kwaśne kiwi. Niestety zawiera dość dużo cukru, więc ja raczej ją odstawię , bo w zrzucaniu wagi nie będzie mi sprzyjać :)


- 2 łyżki suchej kaszy jaglanej
- malutka garść migdałów
- malutka garść suszonej żurawiny
- 1 kiwi
 

Migdały i kiwi pokroić w małe kawałeczki. Dodać suszoną żurawinę.Kaszę gotować w lekko osolonej wodzie około 10 minut mieszając by się nie przypaliła. Wody dajemy niedużo, bo kasza powinna ją wchłonąć. Nic tu nie odcedzamy. Dodajemy ugotowaną kaszę do pozostałych składników, mieszamy i gotowe.

 

Smacznego  :)


4 komentarze:

  1. heja :) fajny przepis ! a ile wody dodajesz? na oko szklanke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na 2 łyżki kaszy daję troszkę więcej niż pół szklanki wody. Kasza ma wchłonąć wodę, pod koniec trzeba ją mieszać, żeby się nie przypaliła. Całę gotowanie zajmuje góra 10 minut :)

      Usuń
  2. Trafilam tu szukajac przepisow dla alergikow. Karmię wlasnie piersią drugą córkę-alergiczke... Koniecznosc i zamilowanie do dobrego jedzenia spowodowaly, ze zebralam sporo przepisów - moze tez kogos zainteresuja. Zapraszam na http://mamakarmi.blogspot.com. A kaszy jaglanej nie probowalam- musze wkrotce to zmienic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kaszy jaglanej można zrobić cuda :)

      Usuń