piątek, 22 lutego 2013

Wegański kwaśny kapuśniak

Dzisiaj coś z dań obiadowych. Pyszny wegański kwaśny kapuśniak z kiszonej kapusty. Danie wymyśliła Lucynka - moja mama, która całe życie robiła tylko słodki kapuśniak z białej kapusty -  aż do dziś :)





- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- seler
- por
- liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- mielony kminek
- sól
- odrobina oleju kukurydzianego 
- świeża natka pietruszki


Marchewkę , pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, pora i ziemniaka pokroić w drobne kawałeczki, włożyć wszystko do garnka i zalać wodą. Dodać sól i gotować, aż warzywa będą miękkie. 

Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, posiekać kiszoną kapustę i dodać do cebuli. Wszystko lekko podsmażyć na odrobinie oleju. Po podsmażeniu dodać kapustę z cebulą do garnka z warzywami , dodać przyprawy i gotować jeszcze minimum pół godziny, aż kapusta będzie miękka.

Na koniec posypać natką pietruszki.



1 komentarz:

  1. Właśnie spróbuje zrobić z Twojego Aniu przepisu :) mam nadzieję, że wyjdzie pysznie ;) A po co podsmażasz kapustę? Ja zawsze dodawałam surową taką.

    OdpowiedzUsuń