Cisteczka bezglutenowe przyjęły się świetnie, więc z Lucynką wymyśliłyśmy kolejne smaki. Makowe, czekoladowe z żurawiną i kokosowe, które smakują prawie tak samo jak wszystkim znane kokosanki :)
Konsystencja każdych
ciastek powinna być taka, żeby można było na blaszkę do pieczenia
nakładać je łyżką. Pieczemy ok. 20 minut w180 stopniach.
1. Makowe
- mąka kukurydziana
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- przyprawa piernikowa
- mak
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda
Składniki dodajemy na
oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i
nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Czekoladowe z żurawiną
- mąka kukurydziana
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- suszona żurawina pokrojona na małe kawałeczki
- kakao
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- 3 kropelki zapachu pomarańczowego
- woda
Składniki dodajemy na
oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i
nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Kokosowe
- mąka kukurydziana
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- wiórki kokosowe
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- 2 kropelki zapachu migdałowego
- woda
Składniki dodajemy na
oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i
nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Czekoladowe z żurawiną uwielbiam!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakują :)
UsuńZrobiłam ciasteczka makowe, bałam się że źle dałam proporcje ale wyszły w sam raz :):) pychota :D
OdpowiedzUsuńcieszę się, że wyszły i że smakują :)
UsuńA teraz kolejna porcja czekoladowo-żurawinowych :) :) Nie mogę się doczekać aż je wyjmę z piekarnika :) :) Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńpolecam się z kolejnymi przepisami :)
Usuń