niedziela, 24 lutego 2013

Bezglutenowe ciasteczka - nowe smaki :)

Cisteczka bezglutenowe przyjęły się świetnie, więc z Lucynką wymyśliłyśmy kolejne smaki. Makowe, czekoladowe z żurawiną i kokosowe, które smakują prawie tak samo jak wszystkim znane kokosanki :)




 Konsystencja każdych ciastek powinna być taka, żeby można było na blaszkę do pieczenia nakładać je łyżką. Pieczemy ok. 20 minut w180 stopniach.

1. Makowe 
- mąka kukurydziana
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- przyprawa piernikowa
- mak
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda 

Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Czekoladowe z żurawiną
- mąka kukurydziana
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- suszona żurawina pokrojona na małe kawałeczki
- kakao
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- 3 kropelki zapachu pomarańczowego
- woda 

Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


3. Kokosowe 
- mąka kukurydziana
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- wiórki kokosowe
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- 2 kropelki zapachu migdałowego
- woda 


Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



6 komentarzy:

  1. Czekoladowe z żurawiną uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ciasteczka makowe, bałam się że źle dałam proporcje ale wyszły w sam raz :):) pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A teraz kolejna porcja czekoladowo-żurawinowych :) :) Nie mogę się doczekać aż je wyjmę z piekarnika :) :) Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń