Dzisiaj naszła nas ochota na coś słodkiego i razem z moją mama wymyśliłyśmy ciastka o różnych smakach. Banalnie proste do zrobienia. Wegańskie i bezglutenowe :)
Bezglutenowe kolorowe ciasteczka
Została nam trochę mąki kasztanowej wiec ją wykorzystałyśmy, nadaje lekko gorzkawy posmak więc nie wszystkim może smakować, ale można po prostu ja pominąć i dać samą mąkę kukurydzianą. Konsystencja każdych ciastek powinna być taka , żeby można było na blaszkę do pieczenia nakładać je łyżką. Pieczemy ok. 20 minut w180 stopniach.
1. Piernikowe
- mąka kukurydziana + mąka z kasztanów
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- przyprawa piernikowa
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda
Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Czekoladowe
- mąka kukurydziana + mąka z kasztanów
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- kakao
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- aromat pomarańczowy
- woda
Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Truskawkowe
- mąka kukurydziana + mąka z kasztanów,
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- kisiel truskawkowy
- dla koloru trochę soku z wyciśniętego buraka albo tak jak zrobiłyśmy dzisiaj
wykorzystując to, że miałyśmy ugotowane buraki , trochę buraka startego
na tarce
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda
Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Szarlotkowe
- mąka kukurydziana + mąka z kasztanów
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- cynamon
- kilka zmielonych goździków
- jabłko starte na tarce
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda
Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Cytrynowo-imbirowe
- mąka kukurydziana + mąka z kasztanów
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- starta skórka z cytryny
- starty świeży korzeń imbiru
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda
Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bardzo fajny pomysł, można takie ciasteczka zrobić według własnego smaku. Jadłam z wiórkami kokosowymi i były bardzo smaczne. Można spróbować z pestkami słonecznika czy dyni...
OdpowiedzUsuńmożliwości jest mnóstwo, trzeba trochę poszperać w kuchennych szafkach i dodać ulubione składniki :)
Usuń