W zimie, kiedy warzywa nie są najtańsze warto skorzystać z zapasów zrobionych latem. Moja mama też lubi stosować tę zasadę i zawsze przygotowuje na zimę kilkanaście słoików pysznego leczo z papryki, cukinii, cebuli i pomidorów.
Wystarczy je potem tylko wyjąć ze słoika, podgrzać dodając ulubione przyprawy, miętę, czosnek, kminek itd - ja daję curry w dużych ilościach, bo je uwielbiam. Można jeść leczo jako osobny posiłek lub by wzbogacić wartości odżywcze dodać na przykład zielonej soczewicy.
Na leczo potrzebujecie :
- 2 kg papryki czerwonej /można zmieszać z żółtą, nie używam nigdy
zielonej,
która najmniej mi smakuje/
- powiedziała Lucynka :)
- 1 kg pomidorów dojrzałych, słodkich
- 2 średnie cukinie
- 4 cebule
- 1 kg pomidorów dojrzałych, słodkich
- 2 średnie cukinie
- 4 cebule
- odrobinę oleju kukurydzianego/oliwy
- sól
Cebule obieramy, kroimy w pół-talarki, lekko podsmażamy na odrobinie oleju,
przekładamy do dużego garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, gdy ta
lekko zmięknie dodajemy pokrojoną w pół-krążki cukinię, solimy. Nie zalewamy wodą, warzywa po chwili zaczną same puszczać sok.
Gdy
warzywa zmiękną dodajemy pomidory pokrojone na kawałki /wcześniej sparzone
i obrane ze skórki/. Wszystko razem musi się zagotować, ewentualnie dodajemy soli do
smaku, przekładamy do słoików i wekujemy.
Przetwory robimy na przełomie
sierpnia i września kiedy warzywa są dojrzałe, mają najlepszy smak no i
najbardziej przystępną cenę. Jeśli przygotowujemy leczo w zimie spokojnie można użyć pomidorów z puszki.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut próbując kiedy będzie wystarczająco miękka, ja gotuję krócej bo lubię "al dente" jak to mawiają Włosi. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z podgrzanym leczo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz