czwartek, 28 lutego 2013

Leczo solo lub z zieloną soczewicą


W zimie, kiedy warzywa nie są najtańsze warto skorzystać z zapasów zrobionych latem. Moja mama też lubi stosować tę zasadę i zawsze przygotowuje na zimę kilkanaście słoików pysznego leczo z papryki, cukinii, cebuli i pomidorów.


Wystarczy je potem tylko wyjąć ze słoika, podgrzać dodając ulubione przyprawy, miętę, czosnek, kminek itd - ja daję curry w dużych ilościach, bo je uwielbiam. Można jeść leczo jako osobny posiłek lub by wzbogacić wartości odżywcze dodać na przykład zielonej soczewicy.

 

Na leczo potrzebujecie :
-  2 kg papryki czerwonej /można zmieszać z żółtą, nie używam nigdy zielonej, 
   która najmniej mi smakuje/ - powiedziała Lucynka :)
- 1 kg pomidorów dojrzałych, słodkich
- 2 średnie cukinie
- 4 cebule 
- odrobinę oleju kukurydzianego/oliwy
- sól

Cebule obieramy, kroimy w pół-talarki, lekko podsmażamy na odrobinie oleju, przekładamy do dużego garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, gdy ta lekko zmięknie dodajemy pokrojoną w pół-krążki cukinię, solimy. Nie zalewamy wodą, warzywa po chwili zaczną same puszczać sok.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory pokrojone na kawałki /wcześniej sparzone i obrane ze skórki/. Wszystko razem musi się zagotować, ewentualnie dodajemy soli do smaku, przekładamy do słoików i wekujemy. 

Przetwory robimy na przełomie sierpnia i września kiedy warzywa są dojrzałe, mają najlepszy smak no i najbardziej przystępną cenę. Jeśli przygotowujemy leczo w zimie spokojnie można użyć pomidorów z puszki. 

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut  próbując kiedy będzie wystarczająco miękka, ja gotuję krócej bo lubię "al dente" jak to mawiają Włosi. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z podgrzanym leczo.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz