sobota, 2 marca 2013

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Pierwszy raz pieczone ziemniaki z rozmarynem jadłam kilka lat temu, kiedy wraz z przyjaciółmi spędziliśmy Sylwestra w Sopocie. Ówczesny narzeczony a teraz już mąż mojej przyjaciółki - Christian zaserwował nam je na noworoczny obiad. Były przepyszne. 

U nas dziś na obiad oprócz ziemniaków był też szpinak z mrożoną cytryną i świeży sok warzywno-owocowy. Cały obiad dla 4 osób kosztował ok. 20 zł, co daje 5 zł na osobę. Można więc zjeść tanio, smacznie i przede wszystkim zdrowo :)


Potrzebujecie:

- 1 kg ziemniaków
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kukurydzianego /oliwy
- sól



Ziemniaki obieramy przed samym pieczeniem. Ważne by nie obierać ich wcześniej, nie trzymać w wodzie i nie solić, bo puszczą wodę. Zatem obrane ziemniaki kroimy na małe kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy pocięte gałązki rozmarynu, wyciśnięty czosnek, olej i sól. Wszystko mieszamy  i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w 180-200 stopniach.






2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie lekkie obiadki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my również :) polecam też szpinak z kolejnego posta, pasuje świetnie do pieczonych ziemniaków i jest równie pyszny :)

      Usuń