Hmm... Przecież weganie też jedzą sałatki. Skąd biorą więc majonez ? Okazuje się, że z białej fasoli. Każdy robi go według własnych preferencji smakowych może być zatem wiele odmian wegańskiego majonezu. Przy nietolerancji jajek jest to naprawdę świetne rozwiązanie. Oczywiście w kolejnym poście będzie pyszna sałatka z majonezem z białej fasoli :)
- 1 puszkę białej fasoli razem z zalewą
- 2-3 łyżeczki musztardy (najlepiej ostrej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4-5 łyżek oleju kukurydzianego
- sól
- pieprz
- ewentualnie inne ulubione przyprawy
Fasolę odcedzamy i pozostawiamy zalewę. Do miski wrzucamy odcedzoną fasolę, połowę zalewy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Miksując dalej powoli dolewamy olej.
Jeśli po zmiksowaniu uznamy, że konsystencja jest za gęsta możemy dodać jeszcze trochę zalewy, a jeśli za rzadka możemy zagęścić ugotowanym ziemniakiem lub fasolą z kolejnej puszki. Majonez przekładamy do zakręcanego słoiczka i trzymamy w lodówce.
Interesujący przepisy! Nie wiedziałam o takiej alternatywie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Wegańskich blogów nigdy za wiele ;)
Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych.
pozdrawiam również i dziękuję za zaproszenie, na pewno dodam mojego bloga :)
UsuńNiesamowite, i na serio smakuje jak majonez??
OdpowiedzUsuńkażdy majonez kupiony w sklepie ma swój indywidualny smak, majonez wegański z fasoli również, ale jak najbardziej przypomina normalny majonez, trzeba tylko uchwycić dobrą konsystencję :)
UsuńNie jestem weganką, ale nie przepadam za zwykłym majonezem, może to jest dla mnie alternatywa :)
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbowanie, ten nie jest tak tłusty jak majonez ze sklepu. Na pewno jeszcze jakieś inne pomysły na majonez będę publikować na blogu i mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu :)
UsuńMam pytanie- czy olej musi być kukurydziany?:)
OdpowiedzUsuńnie musi, może być zwykły słonecznikowy czy oliwa. Ja używam kukurydzianego z uwagi na nietolerancję pokarmową wielu produktów, z których robi się oleje czy oliwy :)
UsuńIle można trzymać taki majonez w lodówce?
OdpowiedzUsuńokoło 3-4 dni, nie jest skomplikowany w wykonaniu, więc zawsze lepiej robić mniej i użyć świeży.
UsuńCzy można użyć czerwonej fasoli ? :)
OdpowiedzUsuńMam tylko taką w kuchni, a bardzo chciałabym zrobić ten majonez :) pozdrawiam, a.