poniedziałek, 4 marca 2013

Majonez z białej fasoli

Hmm...  Przecież weganie też jedzą sałatki. Skąd biorą więc majonez ? Okazuje się, że z białej fasoli. Każdy robi go według własnych preferencji smakowych  może być zatem wiele odmian wegańskiego majonezu. Przy nietolerancji jajek jest to naprawdę świetne rozwiązanie. Oczywiście w kolejnym poście będzie pyszna sałatka z majonezem z białej fasoli :)


 Potrzebujecie:

- 1 puszkę białej fasoli razem z zalewą
- 2-3  łyżeczki musztardy (najlepiej ostrej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4-5 łyżek oleju kukurydzianego
- sól
- pieprz
- ewentualnie inne ulubione przyprawy


Fasolę odcedzamy i pozostawiamy zalewę. Do miski wrzucamy odcedzoną fasolę, połowę zalewy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Miksując dalej powoli dolewamy olej. 

Jeśli po zmiksowaniu uznamy, że konsystencja jest za gęsta możemy dodać jeszcze trochę zalewy, a jeśli za rzadka możemy zagęścić ugotowanym ziemniakiem lub fasolą z kolejnej puszki. Majonez przekładamy do zakręcanego słoiczka i trzymamy w lodówce.







11 komentarzy:

  1. Interesujący przepisy! Nie wiedziałam o takiej alternatywie :)
    Pozdrawiam i chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Wegańskich blogów nigdy za wiele ;)
    Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pozdrawiam również i dziękuję za zaproszenie, na pewno dodam mojego bloga :)

      Usuń
  2. Niesamowite, i na serio smakuje jak majonez??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy majonez kupiony w sklepie ma swój indywidualny smak, majonez wegański z fasoli również, ale jak najbardziej przypomina normalny majonez, trzeba tylko uchwycić dobrą konsystencję :)

      Usuń
  3. Nie jestem weganką, ale nie przepadam za zwykłym majonezem, może to jest dla mnie alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam wypróbowanie, ten nie jest tak tłusty jak majonez ze sklepu. Na pewno jeszcze jakieś inne pomysły na majonez będę publikować na blogu i mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu :)

      Usuń
  4. Mam pytanie- czy olej musi być kukurydziany?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musi, może być zwykły słonecznikowy czy oliwa. Ja używam kukurydzianego z uwagi na nietolerancję pokarmową wielu produktów, z których robi się oleje czy oliwy :)

      Usuń
  5. Ile można trzymać taki majonez w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 3-4 dni, nie jest skomplikowany w wykonaniu, więc zawsze lepiej robić mniej i użyć świeży.

      Usuń
  6. Czy można użyć czerwonej fasoli ? :)
    Mam tylko taką w kuchni, a bardzo chciałabym zrobić ten majonez :) pozdrawiam, a.

    OdpowiedzUsuń