środa, 6 marca 2013

Kapusta pekińska w pomidorach

Z szafki zerkała od kilku dni kapusta pekińska. Nie pasowała nam za bardzo do innych potraw, więc metodą prób i błędów wyszedł pomysł na kapustę w pomidorach. Próbę jak najbardziej można zaliczyć do udanych :)

 Potrzebujecie :

- 1 kapustę pekińską
- 1 marchewkę
- 1 pietruszkę
- 1 cebulkę
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszkę pomidorów
- odrobinę oleju kukurydzianego/oliwy
- sól
- ewentualnie inne ulubione przyprawy




Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulkę kroimy na małe kawałeczki (słupki, kostkę - jak kto woli). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy. W czasie kiedy warzywa się duszą kroimy kapustę pekińską. Kiedy warzywa na patelni zmiękną dodajemy kapustę i wyciśnięty ząbek czosnku. Po kilku minutach dodajemy pomidory, całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze ok. 10 minut. I gotowe :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz