Kolejny pomysł na kotleciki. Ze zwykłych ziemniaków wyczarujecie naprawdę pyszne danie. Kotleciki można jeść same ale świetnie smakują z karmelizowaną czerwoną cebulą, na którą przepis już jutro :)
Potrzebujecie :
- kilogram ziemniaków
- dymkę
- 2-3 ząbki czosnku
- sól/pieprz
- olej kukurydziany
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Białe części dymki
podsmażamy lekko na odrobinie oleju. Nie rumienimy. Ziemniaki i
podsmażoną cebulkę przekręcamy przez maszynkę, ewentualnie ugniatamy
tłuczkiem do kartofli. Do tego dodajemy posiekany szczypior od dymki,
odrobinę mąki ziemniaczanej, trochę pieprzu, ewentualnie wyciśnięty czosnek.
Formujemy płaskie kotleciki i smażymy na patelni.
Możemy do kotlecików użyć różnych sosów jakie potrafimy robić i jakie przyjdą nam do głowy. U nas była karmelizowana czerwona cebulka. Połączenie smaków rewelacyjne :)
pyszne:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się całkowicie :)
UsuńKotleciki rewelacja. Zwłaszcza z karmelizowaną cebulką :-). Mogę się nimi zajadać bez końca.
OdpowiedzUsuńPola
już niedługo będą znowu :)
UsuńZrobilam te kotleciki dzisiaj bo to piatek dzien bezmiesny
OdpowiedzUsuńWyszly wspaniale,nie dodalam tylko czosnku bo moja watroba go nie akceptuje
Do kotlecikow zrobilam leczo jarzynowe-gęste
Wspanialy obiad
Dziekuje za przepis
Pozdrawiam Magda z Katowic
cieszę się, że smakowały :) Tak jak napisałaś można je jeść z leczo warzywnym, innymi sałatkami a mięsożercy mogą jeść do kotleta :) pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń