poniedziałek, 25 marca 2013

Kotleciki ziemniaczane

Kolejny pomysł na kotleciki. Ze zwykłych ziemniaków wyczarujecie naprawdę pyszne danie. Kotleciki można jeść same ale świetnie smakują z karmelizowaną czerwoną cebulą, na którą przepis już jutro :)


Potrzebujecie :

- kilogram ziemniaków
- dymkę
- 2-3 ząbki czosnku
- sól/pieprz
- olej kukurydziany
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej



Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.  Białe części dymki podsmażamy lekko na odrobinie oleju. Nie rumienimy. Ziemniaki i podsmażoną cebulkę przekręcamy przez maszynkę, ewentualnie ugniatamy tłuczkiem do kartofli. Do tego dodajemy posiekany szczypior od dymki, odrobinę mąki ziemniaczanej, trochę pieprzu, ewentualnie wyciśnięty czosnek.

 
Formujemy płaskie kotleciki i smażymy na patelni.


Możemy do kotlecików użyć różnych sosów jakie potrafimy robić i jakie przyjdą nam do głowy. U nas była karmelizowana czerwona cebulka. Połączenie smaków rewelacyjne :)

















6 komentarzy:

  1. Kotleciki rewelacja. Zwłaszcza z karmelizowaną cebulką :-). Mogę się nimi zajadać bez końca.
    Pola

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam te kotleciki dzisiaj bo to piatek dzien bezmiesny
    Wyszly wspaniale,nie dodalam tylko czosnku bo moja watroba go nie akceptuje
    Do kotlecikow zrobilam leczo jarzynowe-gęste
    Wspanialy obiad
    Dziekuje za przepis
    Pozdrawiam Magda z Katowic

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że smakowały :) Tak jak napisałaś można je jeść z leczo warzywnym, innymi sałatkami a mięsożercy mogą jeść do kotleta :) pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń