sobota, 16 marca 2013

Na podsumowanie miesiąca - wegańskie Caprese

Dzisiaj mija miesiąc od wkroczenia na drogę zdrowego wegańskiego jedzenia.
Z tej okazji krótkie podsumowanie i w nagrodę torcik w postaci wegańskiego Caprese. Tradycyjne włoskie Caprese to pomidory z mozzarellą, a tu ser został zastąpiony białą rzodkwią. Wyszło ślicznie i pysznie :)

- prawie 4000 wyświetleń bloga
- 106 osób, które TO LUBIĄ na facebooku - bardzo Wam dziękuję :)
- dużo lepsze samopoczucie
- ładniejsza cera
- 5 kg mniej

Na torcik potrzebujecie:                                     Na sos potrzebujecie:

- 1-2 pomidory                                          - 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 dużą białą rzodkiew                               - 1-2 łyżki octu balsamicznego
- świeżą bazylię do przybrania                     - oliwę / ja dałam olej z pestek dyni
                                                                - sól
                                                                - brązowy cukier
                                                                - ewentualnie wyciśnięty czosnek


Pomidory i rzodkiew kroimy na plasterki i układamy na przemian. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w szklance, aż cukier się rozpuści. Próbujemy sos do smaku, niektórzy wolą bardziej słodki inni bardziej kwaskowy. Dekorujemy torcik sosem i bazylią i zajadamy :)






4 komentarze:

  1. Och to GRATULACJE :-)Przyznam, że często tu zaglądam i korzystam w domu z Twoich wspaniałych przepisów. Pozdrawiam i czekam na kolejne. Lafemka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) Cieszę się, że korzystasz z przepisów i potrawy Ci smakują. pozdrawiam również :)

      Usuń
  2. Pyszniutkie :) delikatny pomidor z ostrą rzodkwią:) Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj pyszniutkie, choć to potrawa może bardziej na lato :)
      pozdrawiam również :)

      Usuń