czwartek, 5 grudnia 2013

Zupa z batatów z kolendrą

Szybka i jakże prosta zupa z batatów z dodatkiem mleka kokosowego i świeżej kolendry. Wszystkie składniki dostępne na osiedlowym bazarku czy w markecie. Z nich udało mi się wyczarować coś tak pysznego, że jutro robię drugą dla gości na weekend ;) 

Potrzebujecie :

- 1 dużego batata czyli słodkiego ziemniaka
- 1 cebulę
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki soku z pomarańczy (świeżego lub z kartonika)
- mleko kokosowe - ja dałam ok. 3 łyżek takiego jak na zdjęciu, jeszcze nie 
  rozpuszczonego
- 1 litr bulionu warzywnego lub 1 litr wody plus warzywną kostkę
- małą garść świeżej kolendry
- sól, chilli
- olej kokosowy lub inny


W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy olej i wrzucamy:
- obraną i pokrojoną w talarki lub kostkę marchew,
- obraną i pokrojoną w piórka cebulę, 
- obranego i pokrojonego w kostkę batata,
- obrane i wyciśnięte ząbki czosnku
I to przesmażamy ok. 5-7 minut. Mieszamy, by się nie przypaliło.


Dodajemy 1 litr bulionu i sok pomarańczowy.


Gotujemy całość na małym ogniu, przykrywając pokrywką, ok. 15-20 min, sprawdzając czy warzywa są już miękkie. Jeśli tak, to zdejmujemy garnek i odstawiamy na bok. Przygotowujemy sobie blender i naszą zupę blendujemy na krem.


Po zblendowaniu dodajemy mleko kokosowe, pół łyżeczki mielonego chilli i posiekana kolendrę. Całość dobrze mieszamy i podgrzewamy. Po kilku minutach próbujemy czy trzeba nasza zupę dosolić lub jeszcze dodać chilli. To już indywidualne smaki każdego. Zupa najlepiej smakuje mocno podgrzana. 
Smacznego :)



3 komentarze: