niedziela, 29 grudnia 2013

Ziemniaki z tymiankiem i czerwoną cebulą

Jeśli po Świętach macie ochotę na coś zwyczajnego, ale jednocześnie bardzo smacznego dzisiejszy wpis na pewno Wam się spodoba. U nas były dzisiaj ziemniaki z tymiankiem i czerwoną cebulą. Bardzo proste do zrobienia, można do nich jeść kiszoną kapustę, szpinak albo buraczki, do wyboru do koloru :)


Potrzebujecie:

- 1 kg ziemniaków (na 4-5 osób)
- 3 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- tymianek najlepiej świeży, ale jeśli nie macie to suszony
- oliwę do smażenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól



Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki  i podgotowujemy w osolonej wodzie ok. 7-10 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oliwy i podsmażamy na niej pokrojoną w póltalarki czerwoną cebulę. Lekko solimy. Odlewamy ziemniaki i dodajemy na patelnię do cebulki, wyciskamy czosnek i sok z cytryny. Całość smażymy jeszcze ok. 10 minut, tak by ziemniaki ładnie nam się podsmażyły. Na koniec dodajemy posiekany tymianek/suszony tymianek, mieszamy dokładnie i czekamy jeszcze 2 minuty, by całość przeszła zapachem tymianku. I gotowe :)




6 komentarzy:

  1. Muszą być bardzo aromatyczne i fajny pomysł na podanie ziemniaków inaczej

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są bardzo aromatyczne zwłaszcza ze świeżym tymiankiem, pozdrawiam również :)

      Usuń
  2. Doskonalosc tego przepisu tkwi w prostocie.Kilka skladnikow dobrze dobranych i mamy raj dla podniebienia :) Super danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie mam ochotę na coś podobnego, ale jednak prostszego :) czyli frytki z solą i bardzo lekko podpiekaną cebulą.

    OdpowiedzUsuń