wtorek, 3 grudnia 2013

Sałatka z soczewicą i gruszką

Dzisiaj skorzystałam z ładnej, słonecznej pogody i pospacerowałam. A po spacerowaniu wiadomo człowiek robi się głodny. Na dziś sycąca sałatka z soczewicą i gruszką z dodatkiem pistacji. Pycha ;)


Potrzebujecie:

- garść zielonej, suchej soczewicy
- dorodną gruszkę
- garść pistacji
- syrop z agawy lub miód
- sok z cytryny


Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut, próbując czy już jest wystarczająco miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i ciepłą lub zimną - jak wolicie - wrzucamy do miski. 

Dodajemy do niej pokrojoną, obraną ze skórki gruszkę i posiekane niezbyt drobno pistacje. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy syropem z agawy. Mieszamy całość i zajadamy :)



2 komentarze:

  1. Smakowita propozycja - miałabym chęć spróbować takiej sałatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sałatka wyszła przepyszna :) jest bardzo prosta do wykonania, także zapraszam do zrobienia :) smacznego !

      Usuń