piątek, 16 sierpnia 2013

Biała kapusta w pomidorach

Była słodka kapusta z curry a dzisiaj kapusta w pomidorach. Prosta i bardzo smaczna. Przekonajcie się sami :)

Potrzebujecie:

- białą kapustę
- kilka pomidorów
- 2-3 cebule
- kminek
- majeranek
- cząber
- sól
  
Kapustę szatkujemy do garnka, dodajemy wody i wstawiamy do gotowania. 


Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni.


Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Część kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni,  a resztę miksujemy.




Do garnka z podgotowaną kapustą dodajemy przyprawy, podsmażoną cebulę i pomidory w kawałkach. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Sprawdzamy czy kapusta jest już odpowiednio miękka.


Na koniec dodajemy zmiksowane pomidory i jeszcze dusimy ok. 5 minut. Sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy.


I mamy pyszne, zdrowe danie bez tłuszczu, a za to z mnóstwem witamin. Smacznego :)





13 komentarzy:

  1. Uwielbiam ją właśnie z takim wydaniu :)
    Zapraszam do mnie na zupę z młodej kapusty

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś podobny bigosik. Kapusta wspaniale smakuje z pomidorami. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie też kapustowo...gołąbki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kapustę i spożywam w wielu wersjach, dlatego muszę spróbować również z pomidorami, ciekawie się zapowiada. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, jest bardzo dobra, można jeszcze oczywiście wg własnych smaków podoprawiać :) pozdrawiam również

      Usuń
    2. Jest kminek, jest i cząber - kapuście nic więcej nie potrzeba. ;)

      Usuń
  5. czyli wychodzi na to że szybko i treściwie a przy tym smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cebulę pidsmażać na oleju?

    OdpowiedzUsuń
  7. Na oleju smażymy pomidory i cebulę?

    OdpowiedzUsuń