piątek, 19 lipca 2013

Wegańskie ciastko francuskie z morelami

Każdy lubi słodkości i dziś chyba najprostsze i najszybsze ciastka jakie można zrobić. Nie są niestety bezglutenowe, ale nie można mieć wszystkiego :) Gotowe ciasto francuskie w bardzo przyzwoitej cenie możemy kupić w Biedronce i wg składu wychodzi na to, że jest wegańskie. Ma tłuszcz roślinny i jest bez jajek. Do tego morele z własnej działki i w kilka minut mamy pyszny deser.


Potrzebujecie:

- ciasto francuskie
- dowolne owoce
- ewentualnie cukier do posypania i osłodzenia owoców



 


Cisto francuskie rozwijamy z rolki, wycinamy z niego kwadraciki, na których układamy umyte i pokrojone owoce. Dla dodania słodkości możemy posypać owoce cukrem, albo po upieczeniu cukrem pudrem. Ciastka wstawiamy na 15-20 minut do piecyka nagrzanego na 200 stopni. I gotowe :) 



















7 komentarzy:

  1. Morele uwielbiam i proste ciasta również. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas na działce zatrzęsienie moreli , tez bardzo je lubię :)

      Usuń
  2. Ciastka gorąco polecam. Są naprawdę przepyszne... tęskniłam za francuskim ciastem i nie wiedziałam, że bezmleczne jest możliwe do zrobienia. A jest :-).
    Morele smaczne, pachnące i bez chemii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, genialny i prosty pomysł, a jaki pyszny. Już robiłam wczoraj i dzisiaj też planuję. Dzięki! -:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja mam odkryła to ciasto i teraz korzystamy z niego do różnych rzeczy, tez na słono i ostro np. z cebulką i pieczarkami, albo ze słodką kapustą. Możliwości jest mnóstwo :)

      Usuń
  4. Ja właśnie też robiłam w wersji niesłodkiej: trójkąty ze szpinakiem lub kasza z fetą zapiekane w cieście, ale nie wiem dlaczego do głowy mi nie przyszło, że można na to ciasto położyć owoce...:)

    OdpowiedzUsuń