piątek, 10 maja 2013

Zupa brokułowa z migdałami

Dzisiaj zdrowa zupa brokułowa. Prosta i szybka do zrobienia. Niektórym może źle się kojarzyć ten smak, ale z dodatkiem podsmażonej cebulki i migdałów to zupełnie inna bajka :) 

Potrzebujecie:

- brokuł
- 3 ziemniaki
- 1 cebulę
- garść migdałów
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- olej kukurydziany
- sól

Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Solimy. Do garnka wlewamy bulion warzywny i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kilka minut.


Brokuł kroimy na małe części i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 10-15 minut, aż ziemniaki i brokuł będą miękkie.


Dodajemy podsmażoną cebulkę i posiekane migdały. Najlepiej migdały wymoczyć i obrać ze skórki, ale ja nie miałam już na to czasu :)


Miksujemy zupę mikserem czy blenderem.


Po podgrzaniu przelewamy do miseczek i dekorujemy posiekanymi migdałami. Gotowe :)




2 komentarze: