środa, 8 maja 2013

Szpinakowe pesto

Sezon na szpinak już jest i trzeba to wykorzystać. Oprócz pysznego szpinaku z mrożoną cytryną idealne do makaronu będzie zielone szpinakowe pesto.

Potrzebujecie:

- garść szpinaku 
- pestki dyni
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- olej z pestek dyni/oliwę
- sól

Do pesto możecie wykorzystać całe liście szpinaku albo tylko łodyżki. Liście świetnie sprawdzają się jako szpinak z patelni  i tym sposobem będziecie mieć dwa dania :)

Szpinak i pestki dyni przekręcamy przez maszynkę do miski. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, ok. 2 łyżek soku z cytryny, 2 łyżki oleju z pestek dyni, trochę soli. Mieszamy wszystko dokładnie i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą czy pieprzem. 


Jemy od razu z kukurydzianym makaronem albo wkładamy do zamkniętego słoiczka. W lodówce możemy trzymać pesto ok. 3 dni. Smacznego :)






10 komentarzy:

  1. Uwielbiamy szpinak, ale takiego pesto jeszcze nie jadłyśmy:) Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto ze szpinakiem, faktycznie takie niespotykane ! Ale myślę, że bomba smakowa z takim np. makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawdziwe jest z bazylii, ale wpadł mi do głowy szpinak i wyszło bardzo dobre :)

      Usuń
  3. Smak mnie absolutnie zaskoczył. Kręciłam trochę nosem, póki nie miałam okazji skosztować. Przepyszne :-).
    Pola

    OdpowiedzUsuń
  4. szpinakowego pesto jeszcze nie jadłam...a wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie mam maszynki, czy przy blendowaniu uzyskam taki sam efekt?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie będziesz blendowała zbyt długo to myślę, że tak, bo przy zbyt długim blendowaniu na wysokich obrotach możesz uzyskać papkę

      Usuń