poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Pieczone warzywa

Wczoraj prosty deser z jabłek, a dziś równie proste w przygotowaniu pieczone warzywa. Smaczne same albo też idealnie pasują do ziemniaków pieczonych z rozmarynem. A co można zrobić z pieczonych warzyw ? - o tym w kolejnym poście :)



Potrzebujecie:

- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 cebule 
- 2 kalarepki
- kilka ząbków czosnku
- oliwa/olej 
- sól, ulubione przyprawy


Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do dużej miski. Solimy, dodajemy ulubione przyprawy, olej i dokładnie mieszamy. Wykładamy warzywa na blaszkę do pieczenia posmarowaną olejem lub gdy jest ich mniej to do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na godzinę, sprawdzając by się nie przypaliły. I gotowe :)




5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zapiekane warzywa. Ja bym jeszcze mozzarellą posypała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli ktoś nie jest weganinem to oczywiście mozzarella jak najbardziej pasuje :)

      Usuń
  2. smacznie zdrowo kolorowo ! super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż dziw bierze ile mi się ich udało wcisnąć do żołądka ;-). Przepyszne.
    Pola

    OdpowiedzUsuń