czwartek, 11 kwietnia 2013

Aromatyczna zupa indyjska

Miałam dziś ochotę na indyjskie smaki, przyprawy. Coś prostego i szybkiego do zrobienia a jednocześnie sycącego. Wyszła pyszna, kolorowa, aromatyczna zupa, trochę ostra - cudowna :)

Potrzebujecie:

- 2 cebule
- kilka ziemniaków
- świeży korzeń imbiru ok. 3 cm
- olej
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczkę kurkumy
- sól
- warzywną kostkę lub 1 litr własnoręcznie ugotowanego wywaru z warzyw

Ziemniaki, cebulę i imbir obieramy i kroimy na niedużą kostkę. W garnku rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę i imbir. Smażymy kilka minut żeby zmiękły.



Dodajemy pokrojone ziemniaki i dalej smażymy kilka minut.


Do garnka dodajemy teraz kolendrę, kminek, cynamon i kurkumę. Mieszamy dokładnie i dalej smażymy kilka minut, aż uwolnią się aromaty przypraw.



Kostkę warzywną rozpuszczamy w ok. 1 litrze gorącej wody i dolewamy całość do garnka. Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut. Ewentualnie dodajemy soli. Po lekkim ostudzeniu miksujemy, zmiksowaną zupę dobrze podgrzewamy i zajadamy gorącą :) Smacznego !





4 komentarze:

  1. Fajna wersja ziemniaczanego kremu :) Biorę i kradnę!

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł.. wygląda nieziemsko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje równie nieziemsko jak wygląda :)

      Usuń