piątek, 5 kwietnia 2013

Kasza jaglana z mandarynką i kiwi

Zima nie chce odpuścić, więc przyda się nam posiłek z rozgrzewającej kaszy jaglanej. Porcję witamin zapewnią nam owoce. Idealne, zdrowe śniadanie :)

Potrzebujecie:

- 2 łyżki suchej kaszy jaglanej
- 1 mandarynka
- 1 kiwi
- 1 brzoskwinia z syropu
- odrobina syropu z brzoskwiń

  


Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 minut mieszając po zagotowaniu, by się nie przypaliła. Na 2 łyżki kaszy daję ok. 1/3 lub 1/2 szklanki wody. Wody dajemy niedużo, bo kasza powinna ją wchłonąć. Nic tu nie odcedzamy. Podczas gotowania na wierzchu pojawi się tzw. szum, który możemy zebrać łyżką i usunąć.

Mandarynkę dzielimy na cząstki, które kroimy jeszcze na połówki, kiwi obieramy i kroimy na małe kawałki. Brzoskwinię również kroimy na małe kawałki i mieszamy wszystkie owoce z ugotowaną kaszą. Dodajemy odrobinę syropu z brzoskwiń, który osłodzi nam trochę nasze śniadanie :) 



7 komentarzy:

  1. o rany jak pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie kasze jaglana. Swietne zdjecia Aniu we wszystkich przepisach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafilam tu przez przypadek i bez wiekszego optymizmu ze znajde cos dla siebie, ale... Dziewczyno jestes moim objawieniem!!! Co jeden przepis to lepszy! Gratuluje! Pisz dalej wykorzystam chyba wdzystko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o rany julek, ale miło słyszeć takie słowa :) dziękuję bardzo i cieszę się, że wykorzystasz przepisy :) pisać dalej będę na pewno , bo po pierwsze to ogromna frajda gotować a po drugie jeszcze większa dzielić się wiedzą i pomysłami z innymi i widzieć ich zadowolenie kiedy sami gotują i wykorzystują przepisy :)

      Usuń