poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Bardzo lubię ziemniaki w każdej postaci, zapiekanki jeszcze nie było więc dziś niecodzienna mieszanka smaków w cytrynowej zapiekance. Dla mnie bomba, również na zimno, choć już wiem, że nie wszystkim pasuje połączenie ziemniaków i cytryn. Zróbcie zatem i oceńcie sami :)

 Potrzebujecie:

- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 sparzoną wrzątkiem cytrynę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego chilli 
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól/pieprz
- kostka warzywna lub wywar z warzyw ok. 0,5 litra 
- trochę oleju/oliwy
- pęczek świeżej natki


Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, czosnek obieramy i kroimy w malutkie kawałeczki. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek na patelnię, dodajemy kminek, kolendrę, chili, sól, pieprz i cukier. Smażymy chwilę, by przyprawy uwolniły aromaty.


Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości około pól centymetra i dodajemy na patelnię. Ścieramy skórkę z cytryny bezpośrednio na patelnię, a potem wyciskamy z cytryny sok i również dodajemy. Mieszamy wszystko dokładnie i smażymy  kilka minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik.


Przekładamy zawartość patelni do żaroodpornego naczynia i zalewamy bulionem, tak by mniej więcej przykrył całość. Próbujemy czy zalewa jest wystarczająco słona, jeśli nie dodajemy trochę soli i mieszamy wszystko.


Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po 20 minutach zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy dalej jeszcze 40 minut , pozwalając by płyn odparowywał. Po tym czasie spróbujmy kilka ziemniaków czy są na pewno upieczone. 


Jeśli tak - przekładamy do miseczek i posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Bardzo dobrze smakują również na zimno. Smacznego :)
















3 komentarze: