niedziela, 9 czerwca 2013

Truskawki, kokosowa bita śmietana i makaron :)

Kto nie lubi truskawek z bitą śmietaną ? Chyba nie ma takiej osoby. To pyszny deser i można się nim zajadać przez całe lato. A po wegańsku bita śmietana jest z mleka kokosowego, które fajnie podkręca smak całości :)


Potrzebujecie:

- truskawki
- puszkę mleka kokosowego
- sok z cytryny
- cukier puder
- śmietan fix z torebki, który można kupić w każdym sklepie spożywczym  

Mleko kokosowe musi być bardzo dobrze schłodzone i gęste, więc przed użyciem dobrze wstawić je na godzinę do zamrażalnika, a generalnie dobrze trzymać puszki z mlekiem kokosowym w lodówce a nie w szafce. 

Po wyjęciu puszki przekładamy masę do miski, dodajemy cukier puder, trochę soku z cytryny i opcjonalnie śmietan fix. Wszystko ubijamy kilka minut mikserem. Próbujemy i według własnego smaku dodajemy lub nie cukru i soku z cytryny. Taką ubitą śmietankę możemy trzymać w zamkniętym pojemniku w lodówce 2-3 dni. Truskawki myjemy i kroimy na kawałeczki i podajemy z bitą śmietaną. Smacznego :)


Ja uwielbiam truskawki z makaronem i tu śmietana trochę się rozpuści jeśli jecie danie na ciepło. Potrzebny jest ugotowany makaron kukurydziane i gotowe :)










5 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy. Proste, zdrowe, składniki poprostu dostępne :-)
    Tak trzymaj! Pozdrowienia! Lafemka.

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba pierwszy wegański blog, który chciało mi się przeczytać do końca /a właściwie od końca do początku/. bez kazań i pouczania.
    jedzenie wygląda super i jest blisko moich smaków. mimo, że jestem zdecydowanie mięsożerna na pewno dużą część przepisów wykorzystam jako dodatki lub urozmaicenie.
    pisz dalej, będę zaglądać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow, super czytać takie słowa :) cieszę się, że wykorzystasz przepisy w swojej kuchni :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Ile smietany wyjdzie z jednej puszki? :)

    OdpowiedzUsuń