Kto nie lubi truskawek z bitą śmietaną ? Chyba nie ma takiej osoby. To pyszny deser i można się nim zajadać przez całe lato. A po wegańsku bita śmietana jest z mleka kokosowego, które fajnie podkręca smak całości :)
Potrzebujecie:
- truskawki
- puszkę mleka kokosowego
- sok z cytryny
- cukier puder
- śmietan fix z torebki, który można kupić w każdym sklepie spożywczym
Mleko kokosowe musi być bardzo dobrze schłodzone i gęste, więc przed użyciem dobrze wstawić je na godzinę do zamrażalnika, a generalnie dobrze trzymać puszki z mlekiem kokosowym w lodówce a nie w szafce.
Po wyjęciu puszki przekładamy masę do miski, dodajemy cukier puder, trochę soku z cytryny i opcjonalnie śmietan fix. Wszystko ubijamy kilka minut mikserem. Próbujemy i według własnego smaku dodajemy lub nie cukru i soku z cytryny. Taką ubitą śmietankę możemy trzymać w zamkniętym pojemniku w lodówce 2-3 dni. Truskawki myjemy i kroimy na kawałeczki i podajemy z bitą śmietaną. Smacznego :)
Ja uwielbiam truskawki z makaronem i tu śmietana trochę się rozpuści jeśli jecie danie na ciepło. Potrzebny jest ugotowany makaron kukurydziane i gotowe :)
Uwielbiam Twoje przepisy. Proste, zdrowe, składniki poprostu dostępne :-)
OdpowiedzUsuńTak trzymaj! Pozdrowienia! Lafemka.
bardzo mnie to cieszy :) pozdrawiam również :)
Usuńchyba pierwszy wegański blog, który chciało mi się przeczytać do końca /a właściwie od końca do początku/. bez kazań i pouczania.
OdpowiedzUsuńjedzenie wygląda super i jest blisko moich smaków. mimo, że jestem zdecydowanie mięsożerna na pewno dużą część przepisów wykorzystam jako dodatki lub urozmaicenie.
pisz dalej, będę zaglądać
wow, super czytać takie słowa :) cieszę się, że wykorzystasz przepisy w swojej kuchni :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńIle smietany wyjdzie z jednej puszki? :)
OdpowiedzUsuń