wtorek, 4 czerwca 2013

Bakłażan z pomidorową salsą

Miałam w lodówce bakłażana i nie za dużo czasu, żeby go piec. Pokroiłam go wiec na półksiężyce i usmażyłam. Do tego pomidorowa salsa. Wszystko szybko i smacznie :)

Potrzebujecie :

- bakłażan
- cebulę
- 2 ząbki czosnku
- puszkę krojonych pomidorów
- brązowy cukier
- sól
- cytrynę
- olej kokosowy /oliwę do smażenia


Najpierw pomidorowa salsa. Na patelni podsmażamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Lekko solimy.



Dodajemy do niej pomidory i wyciśnięty czosnek. Dusimy pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy trochę soku z cytryny i 1 łyżeczkę cukru i mieszamy dokładnie Zostawiamy jeszcze na kilka minut gotujący się sos już bez przykrycia, by trochę odparował. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą czy pieprzem. 


Bakłażana przekrajany na pół, solimy i zostawiamy na kilka minut by puścił sok. Sól i sok odsączamy ręcznikiem papierowym. Kroimy bakłażana na półksiężyce i smażmy z obu stron na patelni. Ja używam do smażenia oleju kokosowego, ale może być oliwa czy olej. 




Wykładamy bakłażana na talerz i odsączamy z nadmiaru oleju papierowym ręcznikiem. Nakładamy na talerz pomidorową salsę i zajadamy :) 

Smacznego !












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz