środa, 23 lipca 2014

Borówki w kokosowej galaretce

Najprostsze często bywa najlepsze :) 
Na letnie upały szybka do zrobienia galaretka z mleka kokosowego z borówkami a dziś oprócz galaretki była też pyszna ananasowa pinacolada :)

  

 

Potrzebujecie :
- opakowanie borówek
- mleko kokosowe
- agar
- ewentualnie cukier 


Przygotowujemy szklaneczki i wsypujemy do nich umyte borówki. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, ewentualnie dodajemy trochę cukru i doprowadzamy do zagotowania. W małej szklaneczce rozpuszczamy agar w zimnej wodzie i wlewamy do gotującego się mleka.  Gotujemy całość jeszcze 1-2 minuty i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Zalewamy mlekiem borówki i chowamy do lodówki. 15 minut i pyszny deser gotowy :)



16 komentarzy:

  1. Mmmm proste i wygląda na niesamowicie pyszne! Jak to jest z tym mlekiem kokosowym, robisz je sama czy może gdzieś kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko kokosowe kupuje w ilościach hurtowych , nie robię go sama, choć jak będę robić na pewno znajdzie się tutaj przepis :)

      Usuń
  2. A ile tego agaru?

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie o te dwie rzeczy również chciałam zapytać autorkę :)

    Pozdrawiam,
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  4. na każdym rodzaju agaru zazwyczaj jest informacja jaka ilość potrzebna jest na ile litrów płynu. Ja używam powiedzmy na 1 litr płynu ok. 2 - 3 łyżeczek agaru. Jeśli będzie go mniej mleko będzie miało bardziej konsystencję musu niż galaretki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smacznie to wygląda :) pozdrawiam i dziękuje za kolejny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniale wyglądają te desery :) czekamy na kolejne wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  8. smak jest niesamowity :) uwielbiam weganizm

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada niesamowicie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Na pewno zrobię to w domu :)

    OdpowiedzUsuń