poniedziałek, 9 lutego 2015

Słodki torcik owocowy

Bardzo prosty do zrobienia, zdrowy bo owocowy i smakuje wszystkim :)


Potrzebujecie na małą tortownicę:

- 1 litr mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
- 3 łyżeczki agaru
- dwie/trzy garści truskawek (użyłam mrożonych)
- dwa banany
- ewentualnie cukier puder 
- trzy garści daktyli suszonych
- szklankę słonecznika
- szklankę rodzynek


Spód robimy podobnie jak w przepisie na bajaderki, tylko tu mamy mniej składników. Suszone daktyle zalewamy na 15 minut ciepłą wodą by zmiękły, do naczynia wsypujemy słonecznik, rodzynki i odlane z wody daktyle. Wszystko mieszamy i blendujemy na masę. Ja do tego używam maszynki do mielenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy cały spód naszą masą. 

Truskawki jeśli są mrożone to rozmrażamy zanurzając je w torebce w gorącej wodzie. Banany obieramy i kroimy na cząstki.

Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do zagotowania, dodajemy rozrobiony w zimną wodą agar, mieszamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Dzielimy mleko na pół i jedną połowę wlewamy do blendera razem z truskawkami. Miksujemy i wylewamy na nasz spód z daktyli. Wstawiamy do zamrażalnika. Jak lekko stężeje bierzemy się za druga część. Do blendera wlewamy pozostałe mleko i dodajemy pokrojone banany. Miksujemy i wylewamy na masę truskawkową. Wstawiamy do lodówki by całość stężała, a potem wierzch posypujemy tartą gorzką czekoladą.

Spód tortu jest dość słodki a masa truskawkowa kwaskowa co fajnie go równoważy, potem też słodkie banany, wiec raczej nie trzeba dodatkowo używać cukru, ale jeśli ktoś lubi baaardzo słodko to do mleka dodajemy cukier puder wedle uznania. 

Gotowe :)













30 komentarzy:

  1. Duzy pozytyw ! Wege pozdrowienia z Francji,

    Maciek

    OdpowiedzUsuń
  2. Podejrzewam, że by mi nie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie o mleko. Czy to mleko kokosowe jest z puszki czy z kartonu? Wydaje mi się, że z kartonu, ale chciałabym się upewnić. Dziękuję za świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę użyć mleka sojowego z Alpro? Mam w domu tylko takie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mało-składnikowe przepisy :) Jejku, jak to smacznie wygląda... Muszę muszę muszę zrobić ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie, chętnie spróbujemy z dziewczyną :) A kiedy będą kolejne wpisy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mleko koko mozna zrobic samemu, jesli tak to jakie proporcje z woda by tu pasowaly?

    OdpowiedzUsuń
  8. MM ale bym zjadła takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. aż naprałam ochoty na owoce, dodałam tego bloga do listy blogów wegetariańskich , liste można zobaczyć tutaj http://wega-kuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjny!! Dziś robię :) Tylko zamiast truskawek będą mailnki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jej! Wygląda przepysznie:) Świetny przepis:)
    Pozdrawiam!:)


    running-to-happiness.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda pysznie :)

    konkurs i recenzje--> http://twosistersbloog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno zrobię! Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam ostatnio, poczęstowałam mamę, a ta stwierdziła, że to mój NAJGORSZY (wegański) wyrób do tej pory! :D
    Dla mnie w smaku mdły. Ja niestety nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpuściłam daktyle i wyszło super. Wcale nie jest mdłe – może to wina tych daktyli? One są bardzo specyficzne w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten torcik jest rewelacyjny - zrobiłam z daktylami i wcale nie był mdły :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo słodki i bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny przepis i do tego nie wymagający pieczenia . :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajny przepis. Więcej znajdziecie w moim linku. Ja uwielbiam takie zdrowe pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis, do tego ze względu na daktyle torcik dostarcza na pewno dużo energii :)

    OdpowiedzUsuń