poniedziałek, 2 czerwca 2014

Słodkości RAW czyli na surowo :)

Słodkości w wersji RAW czyli na surowo. Naprawdę proste do wykonania, zdrowe , 100 % roślinne, bezglutenowe i przepyszne :)


 

na surowe ciasto potrzebujecie:

- bakalie i suszone owoce - dowolna ilość i mieszanka np. tak jak w 
  bajaderkach, ja tutaj użyłam słonecznika, daktyli, rodzynek i wiórków 
  kokosowych
- dwie garści suszonych moreli
- wiórki kokosowe
- granat

Daktyle zalewamy wrzątkiem na pół godziny. Słonecznik, rodzynki, wiórki i odsączone daktyle mieszmy w misce. Taką mieszankę przekręcamy przez maszynkę do mielenia. Mamy już masę na spód, którym wyklejamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Maszynkę myjemy i przekręcamy w niej suszone morele, które wyklejamy na bakaliowym spodzie. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i granatem. Gotowe :)




na babeczki potrzebujecie:

bakalie i suszone owoce - dowolna ilość i mieszanka np. tak jak w 
  bajaderkach, ja tutaj użyłam słonecznika, daktyli, rodzynek i wiórków 
  kokosowych
- nerkowce
- karob 
- syrop z agawy
- świeże truskawki


Masę na babeczki robimy tak jak powyżej, formujemy kulki i od góry robimy wgłębienie. Babeczkę obtaczamy w karobie. Nerkowce namaczamy na godzinę we wrzątku. Odsączamy i miksujemy razem z truskawkami albo w blenderze albo również możemy je przekręcić przez maszynkę. Jeśli masa jest za mało słodka możemy dosłodzić ją syropem z agawy. Masę z nerkowców i truskawek nakładamy w zagłębienia w babeczkach i dekorujemy świeżymi truskawkami. Gotowe :)









6 komentarzy:

  1. Swietne przepisy! Zapraszam takze do siebie :) http://truetastehunters.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne przepisy, tylko jeśli to ma być raw, to chyba nie powinno się zalewać bakalii wrzątkiem. W letniej wodzie też się namoczą, tylko trzeba je troszkę dłużej trzymać.

    OdpowiedzUsuń
  3. zalewamy wrzątkiem... to nie surowe :p

    OdpowiedzUsuń