poniedziałek, 18 marca 2013

Zupa dyniowa ze świeżym imbirem

Za oknem dalej zimno, przyda nam się więc coś rozgrzewającego. Dzisiaj pyszna zupa dyniowa z dodatkiem imbiru. Bardzo prosta do zrobienia, a jej oryginalny smak na pewno wielu z Was przypadnie do gustu :)


Potrzebujecie:

- kawałek dyni
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 cebulę
- korzeń imbiru
- sól
- gałkę muszkatołową w proszku - 1/3 łyżeczki
- olej kukurydziany


Cebulę pokroić na małą kosteczkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Resztę warzyw (oprócz imbiru) pokroić na małą kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać podsmażoną cebulę, posolić i gotować. Gdy warzywa są miękkie dodać gałkę muszkatołową i utrzeć bezpośrednio do garnka świeży korzeń imbiru. Ilość gałki muszkatołowej i imbiru zależy od tego jak ostrą chcemy mieć zupę. Zupę możemy jeść zmiksowaną lub nie - jak kto lubi :)



6 komentarzy:

  1. wyglada super, uwielbiam zupy kremowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybka i kremowa pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie wyszła pyszna i zostało po niej już tylko wspomnienie :)

      Usuń
  3. Niesamowity smak. Nie spodziewałam się, że może być tak dobra :-). Idealnie współgra z pogodą za oknem - pierwszy śnieg tej wiosny :-).
    Pola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszna i rozgrzewająca nadaje się na śnieg za oknem :) polecam :)

      Usuń