Za oknem dalej zimno, przyda nam się więc coś rozgrzewającego. Dzisiaj pyszna zupa dyniowa z dodatkiem imbiru. Bardzo prosta do zrobienia, a jej oryginalny smak na pewno wielu z Was przypadnie do gustu :)
Potrzebujecie:
- kawałek dyni
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 cebulę
- korzeń imbiru
- sól
- gałkę muszkatołową w proszku - 1/3 łyżeczki
- olej kukurydziany
Cebulę pokroić na małą kosteczkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Resztę warzyw (oprócz imbiru) pokroić na małą kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać podsmażoną cebulę, posolić i gotować. Gdy warzywa są miękkie dodać gałkę muszkatołową i utrzeć bezpośrednio do garnka świeży korzeń imbiru. Ilość gałki muszkatołowej i imbiru zależy od tego jak ostrą chcemy mieć zupę. Zupę możemy jeść zmiksowaną lub nie - jak kto lubi :)
wyglada super, uwielbiam zupy kremowe!
OdpowiedzUsuńsmakuje również super :)
UsuńSzybka i kremowa pychotka:)
OdpowiedzUsuńfaktycznie wyszła pyszna i zostało po niej już tylko wspomnienie :)
UsuńNiesamowity smak. Nie spodziewałam się, że może być tak dobra :-). Idealnie współgra z pogodą za oknem - pierwszy śnieg tej wiosny :-).
OdpowiedzUsuńPola
pyszna i rozgrzewająca nadaje się na śnieg za oknem :) polecam :)
Usuń