Wiem, że nie każdy lubi buraczki, ale zachęcam do wypróbowania przepisu - może się przekonacie. Są zdrowe, słodkie i można je
robić na wiele sposobów. Dzisiaj sałatka z buraczków, papryki i cebuli, którą u
nas w domu robi się na zimę. Potem wyjmujemy tylko słoiczek do obiadu i
mamy pyszny dodatek.
Potrzebujecie :
- 3 kg buraków
- 1 kg czerwonej papryki
- pół kg cebuli
a na zalewę :
- pół litra wody
- pół szklanki octu 10%- 1 łyżka soli
- pół szklanki cukru
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy aż będą miękkie, nie dodajemy soli !
Po ostudzeniu obieramy ze skórki, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę (oczyszczoną z nasion) i cebulę kroimy na drobną kosteczkę.
W dużym garnku gotujemy wodę z octem, dodajemy cukier i sól. Wrzucamy paprykę i cebulę i gotujemy 10 minut. Dodajemy utarte buraki, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.
pycha są !!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakują :)
UsuńWitam,trafiłam tu przypadkiem. Takiego przepisu szukałam:-)
OdpowiedzUsuńBuraczki już się gotują,idę obierać paprykę i cebulkę:-)Pozdrawiam.
ile słoików udało się zrobić z takiej ilości składników ?
OdpowiedzUsuńRobie takie same tylko nie pasteryzuje tylko gorące wkladam do słoików odwracam do góry dnem przykrywam jakimś materiałem czy ręcznikiem trzymały się 2 lata bez psucia pycha za dużo narobiłam
OdpowiedzUsuń