piątek, 1 marca 2013

Sałatka z buraczków - nie tylko na zimę

Wiem, że nie każdy lubi buraczki, ale zachęcam do wypróbowania przepisu - może się przekonacie. Są zdrowe, słodkie  i można je robić na wiele sposobów. Dzisiaj sałatka z buraczków, papryki i cebuli, którą u nas w domu robi się na zimę. Potem wyjmujemy tylko słoiczek do obiadu i mamy pyszny dodatek.


 Potrzebujecie :

- 3 kg buraków
- 1 kg czerwonej papryki
- pół kg cebuli

  a na zalewę :

- pół litra wody
- pół szklanki octu 10%
- 1 łyżka soli
- pół szklanki cukru 

 
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy aż będą miękkie, nie dodajemy soli !
Po ostudzeniu obieramy ze skórki, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę (oczyszczoną z nasion) i cebulę kroimy na drobną kosteczkę.

W dużym garnku gotujemy wodę z octem, dodajemy cukier i sól. Wrzucamy paprykę i cebulę i gotujemy 10 minut. Dodajemy utarte buraki, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.

5 komentarzy:

  1. Witam,trafiłam tu przypadkiem. Takiego przepisu szukałam:-)
    Buraczki już się gotują,idę obierać paprykę i cebulkę:-)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ile słoików udało się zrobić z takiej ilości składników ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie takie same tylko nie pasteryzuje tylko gorące wkladam do słoików odwracam do góry dnem przykrywam jakimś materiałem czy ręcznikiem trzymały się 2 lata bez psucia pycha za dużo narobiłam

    OdpowiedzUsuń