niedziela, 10 marca 2013

Kartoflanka ze świeżym chrzanem

I jeszcze wokół ziemniaka. Na zewnątrz dalej zimno, więc przyda się ciepła i rozgrzewająca zupa. Kilka składników i możecie wyczarować oryginalny smak. Nada go świeży tarty chrzan.



 Potrzebujecie:

- kilka marchewek
- kilka ziemniaków
- kawałek selera
- pietruszkę
- kawałek pora
- cebulę
- korzeń świeżego chrzanu
- świeży koperek
- sól
 

Marchewkę, ziemniaki, seler, pietruszkę i pora kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok. 10- 15 min.

Kroimy cebulkę, rumienimy ją na patelni i dodajemy do garnka. Świeży chrzan trzemy na tarce i również dodajemy do reszty warzyw. Mieszamy wszystko i gotujemy jeszcze 5-10 minut. 

Jeśli zupa jest dla Was za mało ostra możecie dodać chrzanu ze słoiczka - trzeba tylko zerknąć na etykietę by był bez dodatku mleka. Na koniec posypujemy zupę świeżym koperkiem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz