sobota, 2 marca 2013

Szpinak z mrożoną cytryną


Do pieczonych ziemniaków z rozmarynem idealnie pasuje szpinak z mrożoną cytryną. Przygotowanie zajmuje 10 minut i jest banalnie proste. Wszystkich, którym szpinak źle się kojarzy z dzieciństwa zapewniam, że ten to zupełnie inna bajka :)


Potrzebujecie:

- 0,5 kg (2 pęczki) świeżego szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku
- olej kukurydziany / oliwę
- sól
- odrobinę utartej mrożonej cytryny (świeżą cytrynę parzymy wrzątkiem i 
  wkładamy do zamrażalnika)




Szpinak dokładnie myjemy, odrywamy łodyżki, których nie wyrzucamy, bo przydadzą nam się do świeżo wyciskanego warzywnego soku, o którym w kolejnym poście. 



Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju, wkładamy liście szpinaku, dodajemy wyciśnięty czosnek i solimy. Dusimy ok. 5 minut. Przekładamy szpinak na półmisek i ucieramy na tarce odrobinę zamrożonej cytryny. Mrożoną cytrynę możemy wykorzystywać do wielu potraw, nadaje świeżości i do szpinaku pasuje rewelacyjnie. 


2 komentarze:

  1. Pierwszy raz jadłam tak zrobiony szpinak i zapewniam wszystkich, smakuje wyśmienicie i zupełnie nie przypomina tego który pamiętam z dzieciństwa. Krysia z Warszawy.

    OdpowiedzUsuń