piątek, 22 marca 2013

Słodko-ostra zupa marchewkowa

Piękną zimę mamy tej wiosny kochani :) Dalej zatem danie rozgrzewające. Pyszna słodko-ostra zupa marchewkowa. Szybka i prosta do przygotowania. 

Potrzebujecie :

- kilka marchewek
- 1 cebulę
- łyżkę oleju kokosowego (na zdjęciu biały na łyżce, topi się w temp. + 25 
  stopni)
- sól
- chili
- słodką paprykę
- curry
- kurkumę

Cebulę kroimy na kosteczkę i podsmażamy w garnku na oleju kokosowym, solimy. Marchewkę kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli, dolewamy wodę tak, by przykryła marchewkę i gotujemy. Jeśli wolicie by zupa była bardziej rzadka dolejcie więcej wody. Po ok. 10 minutach dodajemy przyprawy. Około 1 łyżkę curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczkę słodkiej papryki ewentualnie sól do smaku. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Miksujemy zupę i gotowe :)
Smacznego !









2 komentarze:

  1. Lubię zupę-krem z marchewki, pewnie dlatego, że jest szybka w przygotowaniu, nie drogi, a przy tym zabójczo smaczna!

    OdpowiedzUsuń