Widziałam, że niektórzy zaczęli diety wg Montignaca - imienniczko powodzenia :) Ja korzystając z pory roku i obfitości warzyw i owoców postanowiłam zastosować oczyszczanie organizmu wg metody pani Ewy Dąbrowskiej. Głównie polega ona na jedzeniu wyłącznie warzyw i niektórych owoców, bez dodatków w postaci olejów, nasion, orzechów itp. Po kilku dniach powinno uruchomić się odżywianie wewnętrzne, które pomaga oczyścić organizm z różnych złogów i na nowo uruchomić naszą odporność. I jak to mówią dla chcącego nic trudnego można jeść smacznie i zdrowo - dzisiaj zatem pyszna słodka kapusta curry.
Potrzebujecie:
- białą kapustę
- kilka cebul
- ziarna kminku
- majeranek
- cząber
- sól
- curry
Kapustę szatkujemy do garnka.
Cebulkę podsmażamy na wodzie. Oczywiście jeśli nie stosujecie tej diety możecie podsmażyć ją na oleju.
Kapustę zalewamy wodą, podgotowujemy, dodajemy sól, cząber, majeranek i kminek. Dodajemy podsmażoną cebulkę, przyprawę curry, mieszamy wszystko i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Smacznego :)
Mniam :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, mniam :)
Usuńuwielbiam kapustkę, ale z curry jeszcze nie jadłam, a chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńspróbuj, naprawdę jest świetna. A jeśli lubisz ostrzejsze smaki to polecam dodać jeszcze trochę chilli :)
UsuńSuper sprawa takie oczyszczanie z toksyn.Stosowałam przez 6 tygodni rewelacja,polecam innym.Na pewno nie można narzekać na nudę.
OdpowiedzUsuńja też polecam, zupełnie inaczej się potem człowiek czuje ;)
UsuńOj Anka, ale narobiłaś mi smaka na kapustę. Wyobrażam sobie jej smak w tym wydaniu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńjeśli narobiłam smaku, to trzeba czym prędzej udać się do sklepu i szybciutko ją zrobić. Jest pyszna :) pozdrawiam również
UsuńPamietam, że z cebulką był mały problemik: ja usmażyć/zesmażyć bez oleju. Sposób okazał się być stosunkowo prosty: trochę pieprzu ziołowego, trochę curry, dolewki wody w trakcie i sól. Wszystko się na koniec ładnie 'przypiecze' :)
OdpowiedzUsuńNa diecie pani Dąbrowskiej też byłem 6, albo całe 8 tyg. Fajna sprawa.
smażenie na wodzie zamiast oleju mam opanowane :) da się :)
Usuń