Była słodka kapusta z curry a dzisiaj kapusta w pomidorach. Prosta i bardzo smaczna. Przekonajcie się sami :)
- białą kapustę
- kilka pomidorów
- 2-3 cebule
- kminek
- majeranek
- cząber
- sól
Kapustę szatkujemy do garnka, dodajemy wody i wstawiamy do gotowania.
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni.
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Część kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, a resztę miksujemy.
Do garnka z podgotowaną kapustą dodajemy przyprawy, podsmażoną cebulę i pomidory w kawałkach. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Sprawdzamy czy kapusta jest już odpowiednio miękka.
Na koniec dodajemy zmiksowane pomidory i jeszcze dusimy ok. 5 minut. Sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy.
I mamy pyszne, zdrowe danie bez tłuszczu, a za to z mnóstwem witamin. Smacznego :)
Uwielbiam ją właśnie z takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na zupę z młodej kapusty
ja również :)
UsuńRobiłam kiedyś podobny bigosik. Kapusta wspaniale smakuje z pomidorami. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńu mnie też kapustowo...gołąbki ;)
OdpowiedzUsuńa z czym robisz gołąbki ?
UsuńLubię kapustę i spożywam w wielu wersjach, dlatego muszę spróbować również z pomidorami, ciekawie się zapowiada. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńspróbuj, jest bardzo dobra, można jeszcze oczywiście wg własnych smaków podoprawiać :) pozdrawiam również
UsuńJest kminek, jest i cząber - kapuście nic więcej nie potrzeba. ;)
Usuńczyli wychodzi na to że szybko i treściwie a przy tym smacznie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
UsuńCebulę pidsmażać na oleju?
OdpowiedzUsuńNa oleju smażymy pomidory i cebulę?
OdpowiedzUsuń