poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Młoda kapusta z koperkiem

Pojawiła się już młoda kapusta. Zrobiona z koperkiem jest rewelacyjna i pachnie obłędnie :) O kapuście było co prawda niedawno, ale że jest zdrowa, niedroga i dostępna polecam każdemu jedzenie jej częściej.

Potrzebujecie:

- 1 główkę młodej kapusty
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek świeżego koperku
- sok z cytryny
- sól
- cukier


Młodą kapustę szatkujemy do dużego garnka.


Dodajemy pokrojoną dymkę i wstawiamy do gotowania.


Jak kapusta trochę opadnie dodajemy pokrojony koperek. 


Całość mieszamy, dodajemy sól - ok. 1 łyżeczki i gotujemy aż kapusta zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku cukrem (ok. 1-2 łyżeczki) i sokiem z cytryny (ok.1 łyżka). Próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze soli. Lepiej na początku dać mniej niż za dużo :) Kapusta jest idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków z rozmarynem. Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Chyba zacznę gotować. Przepisy precycyjne, zdjęcia poglądowe (przepiękne zresztą)

    Nasuwa mi się pytanie dotyczące soli. Kompletnie nie mam z nią wyczucia, a zanim je nabiorę, potrzebuję rady. Myślisz tu raczej o ilości w okolicach łyżeczki, łyżki, a może to jeszcze inna ilość.

    Obstawiam, że cukier to około łyzeczki i cytryny pewnie jakieś pół :-)
    Pola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, na małą główkę kapusty ok. 1 może 2 łyżeczek soli. Trzeba potem próbować i ewentualnie dosolić. Lepiej na początku dać mniej niż za dużo :) Cukru również tyle co soli a soku 1-2 duże łyżki. Próbuj i zobaczysz jaka bardziej Ci smakuje.

      Usuń
  2. o mniammmm... Kochana pobudziłaś moje kubeczki smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak, to jest ten smak który od dawna za mną chodzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zatem odpowiem jak powyżej :)
      "cieszę się, zatem na bazarek i do dzieła :)"

      Usuń
  4. Dzięki bardzo, teraz wiem już wszystko :-). Na pewno zrobię, ale jeszcze nie wiem kiedy. Dam znać, co mi wyszło :-).
    Pola

    OdpowiedzUsuń
  5. ja młodą kapustkę doprawiam do smaku i koloru koncentratem z pomidorów i śmietanką. to jest to .spróbujcie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie daje się śmietany do wegańskiej kuchni. Nabial szkodzi ludziom! Dzieki Anka za przepis, chetnie spróbuje. Od dawna nie jadlam własnie ze względy na masło czy śmietane!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, ta wychodzi naprawdę świetna, delikatna i aromatyczna dzięki koperkowi :)

      Usuń