wtorek, 2 kwietnia 2013

Gołąbki z kaszą jaglaną

Pyszne gołąbki to kolejna propozycja na danie z naszej zdrowej lecz niedocenianej kaszy jaglanej. Nie są skomplikowane do zrobienia, więc na pewno każdy sobie z nimi poradzi :)

Potrzebujecie:

- jedną kapustę włoską, która ma niezbyt duże liście
- pół kilo pieczarek
- 2-3 cebule
- 5 łyżek suchej kaszy jaglanej
- koncentrat pomidorowy
- olej /oliwa
- przyprawy do smaku


Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Wody nie dajemy zbyt dużo, bo kasza powinna ją wchłonąć i nic tu nie odcedzamy. Pieczarki i cebule kroimy na małą kosteczkę i smażymy na odrobinie oleju, solimy. Mieszamy w misce ugotowaną kaszę jaglaną, pieczarki, cebulkę i doprawiamy do smaku. 


Z kapusty odrywamy pojedyncze liście i myjemy. W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy pojedynczo liście po kolei na kilka minut by zmiękły. Kiedy mamy już doprawioną kaszę i lekko podgotowane liście zabieramy się za zawijanie gołąbków.

Układamy gołąbki w żaroodpornym naczyniu (na dnie układamy kilka obgotowanych liści, by gołąbki nam się nie przypaliły), zalewamy lekko osoloną wodą tak by wszystkie były nią przykryte i wstawiamy do gorącego piekarnika na 20 minut.
 

Wyjmujemy gołąbki z piekarnika. W szklance rozrabiamy koncentrat pomidorowy z odrobiną wody, zalewamy gołąbki i jeszcze na 10-15 minut wstawiamy do piekarnika. 



I gotowe. Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. uwielbiam gołąbki ,a ta wersja szczególnie mi się spodobała ;) pyszna i zdrowa ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. super:) też takie robiłam ale bez pieczarek:) z pewnością wypróbuję Twoją wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doczytałam, że kasza jaglana to samo dobro i poszukuję przepisów na jej wykorzystanie. Podobają mi się te gołąbki, zrobię je!

    OdpowiedzUsuń