Pyszne gołąbki to kolejna propozycja na danie z naszej zdrowej lecz niedocenianej kaszy jaglanej. Nie są skomplikowane do zrobienia, więc na pewno każdy sobie z nimi poradzi :)
Potrzebujecie:
- jedną kapustę włoską, która ma niezbyt duże liście
- pół kilo pieczarek
- 2-3 cebule
- 5 łyżek suchej kaszy jaglanej
- koncentrat pomidorowy
- olej /oliwa
- przyprawy do smaku
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Wody nie dajemy zbyt dużo, bo kasza powinna ją wchłonąć i nic tu nie odcedzamy. Pieczarki i cebule kroimy na małą kosteczkę i smażymy na odrobinie oleju, solimy. Mieszamy w misce ugotowaną kaszę jaglaną, pieczarki, cebulkę i doprawiamy do smaku.
Z kapusty odrywamy pojedyncze liście i myjemy. W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy pojedynczo liście po kolei na kilka minut by zmiękły. Kiedy mamy już doprawioną kaszę i lekko podgotowane liście zabieramy się za zawijanie gołąbków.
Układamy gołąbki w żaroodpornym naczyniu (na dnie układamy kilka obgotowanych liści, by gołąbki nam się nie przypaliły), zalewamy lekko osoloną wodą tak by wszystkie były nią przykryte i wstawiamy do gorącego piekarnika na 20 minut.
Wyjmujemy gołąbki z piekarnika. W szklance rozrabiamy koncentrat pomidorowy z odrobiną wody, zalewamy gołąbki i jeszcze na 10-15 minut wstawiamy do piekarnika.
I gotowe. Smacznego :)
uwielbiam gołąbki ,a ta wersja szczególnie mi się spodobała ;) pyszna i zdrowa ;D
OdpowiedzUsuńtakie robiłam pierwszy raz i wyszły super :)
Usuńsuper:) też takie robiłam ale bez pieczarek:) z pewnością wypróbuję Twoją wersję:)
OdpowiedzUsuńpolecam, polecam :)
UsuńDoczytałam, że kasza jaglana to samo dobro i poszukuję przepisów na jej wykorzystanie. Podobają mi się te gołąbki, zrobię je!
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę pyszne :)
Usuń