Bardzo lubię ziemniaki w każdej postaci, zapiekanki jeszcze nie było więc dziś niecodzienna mieszanka smaków w cytrynowej zapiekance. Dla mnie bomba, również na zimno, choć już wiem, że nie wszystkim pasuje połączenie ziemniaków i cytryn. Zróbcie zatem i oceńcie sami :)
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 sparzoną wrzątkiem cytrynę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól/pieprz
- kostka warzywna lub wywar z warzyw ok. 0,5 litra
- trochę oleju/oliwy
- pęczek świeżej natki
Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, czosnek obieramy i kroimy w malutkie kawałeczki. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek na patelnię, dodajemy kminek, kolendrę, chili, sól, pieprz i cukier. Smażymy chwilę, by przyprawy uwolniły aromaty.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości około pól centymetra i dodajemy na patelnię. Ścieramy skórkę z cytryny bezpośrednio na patelnię, a potem wyciskamy z cytryny sok i również dodajemy. Mieszamy wszystko dokładnie i smażymy kilka minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik.
Przekładamy zawartość patelni do żaroodpornego naczynia i zalewamy bulionem, tak by mniej więcej przykrył całość. Próbujemy czy zalewa jest wystarczająco słona, jeśli nie dodajemy trochę soli i mieszamy wszystko.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po 20 minutach zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy dalej jeszcze 40 minut , pozwalając by płyn odparowywał. Po tym czasie spróbujmy kilka ziemniaków czy są na pewno upieczone.
Jeśli tak - przekładamy do miseczek i posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Bardzo dobrze smakują również na zimno. Smacznego :)
Dla mnie też bomba! Pozdrawiam - Marysia
OdpowiedzUsuńcieszę się - pozdrawiam również :)
Usuńmmm wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuń