niedziela, 2 marca 2014

Budyń jaglany z musem truskawowym

Co bezglutenowcy jedza na sniadanie ? - Kaszę jaglaną ! Ale nie musi być ona nudna, codziennie można wyczarować z kaszy jaglanej smaczne dania. Była już odsłona z granatem, z cytryną i kolendrą, na słono z pomidorem , ze szpinakiem i gruszką , a dzisiaj na słodko pyszny i zdrowy budyń jaglany z musem truskawkowym.

Potrzebujecie:

- 1 lub 2 szklanki kaszy jaglanej w zależności ile osób będzie miało ochotę na 
  budyń :)
- pół łyżeczki soli
- wanilię w lasce lub aromat waniliowy
- mleko roślinne
- cukier
- truskawki mrożone

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy kasza wchłonie już całą wodę, zestawiamy z kuchenki i dodajemy cukier, mleko, ziarenka wanilii lub odrobinę waniliowego aromatu. Nie podaje dokładnych ilości, bo to sprawa względna, jedni lubią jak coś jest bardzo słodkie inni nie. Dodajemy trochę cukru i mleka, blendujemy/miksujemy mikserem , próbujemy na smak i jeśli konsystencja nam odpowiada nie dajemy już więcej mleka.

Truskawki mrożone wkładamy do garnka, na spód wlewamy odrobinę wody by nam się nie przypaliły. Dodajemy trochę cukru, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Jak się zagotują, odstawiamy do wystudzenia i blendujemy/miksujemy na mus. 

Do miseczki/szklanek/pucharków/słoików wkładamy kaszę jaglaną i polewamy naszym truskawkowym musem. Możemy udekorować płatkami midgałów czy wiórkami kokosowymi. 

Smacznego ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz