poniedziałek, 24 marca 2014

Czekoladowy budyń jaglany z musem wiśniowym

Po budyniu jaglanym z musem truskawkowym  - budyń z kaszy jaglanej w wersji czekoladowej z musem wiśniowym. Równie prosty do zrobienia i pyszny w smaku.


Potrzebujecie:

- kaszę jaglaną
- szczyptę soli
- kakao
- mleko roślinne
- gorzką czekoladę
- cukier
- wiśnie (mrożone lub z przetworów własnych, a lecie oczywiście świeże)
- agar

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy woda wchłonie już większość wody dodajemy cukier, kakao i kilka kostek gorzkiej czekolady. Dokładnie mieszamy. Taką czekoladową kaszę wkładamy do blendera i dodajemy mleko roślinne w takiej ilości by uzyskać pożądaną konsystencję.

Wiśnie wkładamy do garnka, na spód wlewamy trochę wody, by się nie przypaliły, dodajemy cukier i gotujemy. W szklance rozpuszczamy agar z zimną wodą i wlewamy do gotujących się wiśni. Po zagotowaniu, lekko studzimy i blendujemy wiśnie na mus. 

Do miseczek/szklanek/pucharków wkładamy nasz budyń jaglany i polewamy musem wiśniowym. Dekorujemy startą gorzką czekoladą. Gotowe :)


10 komentarzy:

  1. Czekolada + wiśnie to jedno z lepszych połączeń smakowych! :) A jaglane budynie - uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuje do zrobienia , mam w lodówce wisienki w słoiczku i chyba czekały właśnie na ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko, musiał smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jak wyglądają proporcje? Ile czego dodać? bo niestety z deserami u mnie kiepsko i potrzebuję trochę miarek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiedzmy 2 szklanki kaszy jaglanej gotujesz w 4-6 szklankach wody, jak Kasza wchłonie wodę dodajesz 8 kostek gorzkiej czekolady, 6 łyżek kakao, 05-1 szkl. cukru. A mleka dolewasz na tyle by uzyskać konsystencję budyniu :)

      Usuń
  5. można na zimno? będzie równie dobre?

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie się prezentuje ten deser :)

    OdpowiedzUsuń