Potrzebujecie:
- kaszę jaglaną
- szczyptę soli
- kakao
- mleko roślinne
- gorzką czekoladę
- cukier
- wiśnie (mrożone lub z przetworów własnych, a lecie oczywiście świeże)
- agar
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy woda wchłonie już większość wody dodajemy cukier, kakao i kilka kostek gorzkiej czekolady. Dokładnie mieszamy. Taką czekoladową kaszę wkładamy do blendera i dodajemy mleko roślinne w takiej ilości by uzyskać pożądaną konsystencję.
Wiśnie wkładamy do garnka, na spód wlewamy trochę wody, by się nie przypaliły, dodajemy cukier i gotujemy. W szklance rozpuszczamy agar z zimną wodą i wlewamy do gotujących się wiśni. Po zagotowaniu, lekko studzimy i blendujemy wiśnie na mus.
Do miseczek/szklanek/pucharków wkładamy nasz budyń jaglany i polewamy musem wiśniowym. Dekorujemy startą gorzką czekoladą. Gotowe :)
Czekolada + wiśnie to jedno z lepszych połączeń smakowych! :) A jaglane budynie - uwielbiam.
OdpowiedzUsuńoj ja też uwielbiam jaglane desery ;)
UsuńZapisuje do zrobienia , mam w lodówce wisienki w słoiczku i chyba czekały właśnie na ten przepis!
OdpowiedzUsuńpolecam, polecam, jest naprawdę pysznie :)
UsuńWygląda bosko, musiał smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńtak, potwierdzam smakuje pysznie :)
Usuńa jak wyglądają proporcje? Ile czego dodać? bo niestety z deserami u mnie kiepsko i potrzebuję trochę miarek :)
OdpowiedzUsuńpowiedzmy 2 szklanki kaszy jaglanej gotujesz w 4-6 szklankach wody, jak Kasza wchłonie wodę dodajesz 8 kostek gorzkiej czekolady, 6 łyżek kakao, 05-1 szkl. cukru. A mleka dolewasz na tyle by uzyskać konsystencję budyniu :)
Usuńmożna na zimno? będzie równie dobre?
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje ten deser :)
OdpowiedzUsuń