Niektórzy już widzieli, niektórzy nawet zjedli i chcieli więcej. Słodkie tarty. 100 % roślinne, bezglutenowe, zdrowe, pyszne i naprawdę proste do zrobienia. By było mega zdrowo można cukier zastąpić syropem z agawy.
Także kochani śmiało próbujcie je zrobić, częstujcie bliskich i zjedzcie je do ostatniego kawałka.
spód raw/budyń jaglany/galaretka z musu truskawkowego
Na spód potrzebujemy dowolnie i według uznania i smaku:
- orzechy laskowe / włoskie / arachidowe / daktyle / żurawina suszona / morele suszone / wiórki kokosowe / pestki dyni / pestki słonecznika / rodzynki
- syrop z agawy
Ja składniki spodu miksuje w maszynce "do mięsa" wrzucając po garści każdego składnika, by się wymieszały. Do zmiksowanych orzechów i bakalii dodajemy syropu z agawy. Wygniatamy masę rękoma w misce i kiedy już jest w miarę w jednym kawałku wylepiamy nią foremkę. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę by się dobrze schłodziła.
Na budyń jaglany potrzebujemy:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- pól łyżeczki soli
- wanilię w lasce lub waniliowy aromat
- mleko roślinne
- cukier
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy kasza wchłonie już całą wodę, zestawiamy z kuchenki i dodajemy cukier, mleko, ziarenka wanilii. Blendujemy/miksujemy i próbujemy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka. Mleka dodajemy po trochu i doprowadzamy do konsystencji budyniu. Jeśli smak jest ok, wyjmujemy z zamrażalnika nasz spód i wykładamy na niego masę budyniową.
Na galaretkę z musu truskawkowego potrzebujemy:
- truskawki mrożone lub świeże jeśli będzie lato
- cukier
- agar (roślinny zamiennik żelatyny)
W garnku gotujemy truskawki, do szklanki wsypujemy 1-2 łyżeczki agaru, dolewamy trochę zimnej wody i rozpuszczamy go a następnie dodajemy do gotujących się truskawek. Czekamy jeszcze minutkę, dwie i zdejmujemy garnek z kuchenki. Gdy truskawki trochę ostygną blendujemy je na mus. Ten mus wykładamy na masę budyniową. Całość dalej dobrze chłodzimy w lodówce, a przed samym podaniem pół godziny w zamrażalniku by tarta lepiej nam się kroiła. Na koniec posypujemy nasza tartę płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
spód raw/ budyń jaglany/brzoskiwnie + migdały
Spód i budyń jak w przepisie powyżej. Na górze układamy brzoskwinie i migdały, choć możemy ułożyć każde inne owoce - kiwi, ananasa, gruszki, jabłka, (zamoczcie je tylko po obraniu w soku cytrynowym by nie zrobiły się ciemne). Kombinacji jest całe mnóstwo- tyle na ile nam pozwoli nasza wyobraźnia :)
Oprócz zestawu orzechów i bakalii jak na spody w powyższych tartach potrzebujemy ćwierć kilograma orzechów nerkowca. Orzechy i bakalie miksujemy a nerkowce na noc zalewamy przegotowaną wodą by zmiękły. Rano odlewamy wodę, posypujemy orzechy karobem (możecie użyć też kakao) i miksujemy dodając po mału wodę, by uzyskać konsystencję kremu.
Ja ten krem wymieszałam z masą orzechowo-bakaliową co spowodowało, że cała tarta była bardziej mokra. Taką masą wylepiamy naszą foremkę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do chłodzenia do zamrażalnika na godzinę lub na dłużej do lodówki. Na koniec przed podaniem posypujemy granatem lub dekorujemy innymi owocami jakie lubimy :)
Zrobiłaś mi takiego smaka :)... Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :).
zrób koniecznie, to naprawdę nic trudnego, a pyszne, że o rany julek ;)
Usuń