Potrzebujecie:
- około trzech garści fasoli
- tyle samo świeżego szpinaku
- 2 marchewki
- 1 cebulę
- 1 litr bulionu warzywnego lub 1 l wrzątku i kostkę rosołową
- olej - ja użyłam kokosowego
- przyprawy do smaku - sól, pieprz, papryka czerwona, majeranek
Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano wodę wylewamy, nalewamy nową i gotujemy fasolę ok. 30 min sprawdzając czy jest już w miarę miękka.
W innym garnku rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy pokrojoną cebulkę. Kiedy będzie już rumiana wlewamy gorący bulion lub litr wrzątku z kostką warzywną. Do tego dodajemy pokrojoną marchewkę. Gotujemy to jakieś 10 minut by marchewka trochę zmiękła. Po tym czasie dodajemy ugotowaną fasolę i umyte liście szpinaku.
Mieszamy, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. I gotowe ;)
ciekawa zupka. musze spróbować ;)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńwyszła pycha :-)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowała :)
Usuń