niedziela, 8 grudnia 2013

Sałatka z kapusty, selera naciowego i jabłka

W czasie zimy oprócz ciepłych, pysznych zup jak zupa z batata czy sycących posiłków z kaszą jaglaną jak np. gołąbki warto pamiętać o porcji witamin i minerałów nie z tabletki, ale ze świeżych warzyw i owoców. Polecam ostatni koktajl z persymoną, a dziś prosta sałatka z ogólnodostępnych składników. Kapusta, seler naciowy, jabłko, pomarańcza, winogrona, orzechy włoskie do tego sos i gotowe :)

 
Potrzebujecie :
- kawałek białej kapusty
- łodygę selera naciowego (to co zostanie można wykorzystać w koktajlu)
- jabłko
- kiść ciemnych winogron
- garść orzechów włoskich
- jedną pomarańczę
- miód lub syrop z agawy
- sok z cytryny
- pół pęczka świeżej natki pietruszki


Myjemy nasze warzywa i owoce i kroimy:

- kapustę w paseczki
- selera w cienkie krążki
- jabłko w kostkę
- winogrona na pół
- pomarańczę w małe kawałeczki
- orzechy na drobno
- natkę na drobno

Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy. Do szklanki wlewamy 3 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki miodu/syropu z agawy. Mieszamy i wlewamy do naszej sałatki. Pozostawiamy sałatkę na 15 minut by kapusta troszkę zmiękła. Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Świetny przepis uwielbiam takie sałatki :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to jest mega pyszne!!! Przepis poszedł w świat:)

    OdpowiedzUsuń