W czasie zimy oprócz ciepłych, pysznych zup jak zupa z batata czy sycących posiłków z kaszą jaglaną jak np. gołąbki warto pamiętać o
porcji witamin i minerałów nie z tabletki, ale ze świeżych warzyw i owoców.
Polecam ostatni koktajl z persymoną, a dziś prosta sałatka z ogólnodostępnych
składników. Kapusta, seler naciowy, jabłko, pomarańcza, winogrona,
orzechy włoskie do tego sos i gotowe :)
Potrzebujecie :
- kawałek białej kapusty
- łodygę selera naciowego (to co zostanie można wykorzystać
w koktajlu)
- jabłko
- kiść ciemnych winogron
- garść orzechów włoskich
- jedną pomarańczę
- miód lub syrop z agawy
- sok z cytryny
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
Myjemy nasze warzywa i owoce i kroimy:
- kapustę w paseczki
- selera w cienkie krążki
- jabłko w kostkę
- winogrona na pół
- pomarańczę w małe kawałeczki
- orzechy na drobno
- natkę na drobno
Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy. Do szklanki
wlewamy 3 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki miodu/syropu z agawy.
Mieszamy i wlewamy do naszej sałatki. Pozostawiamy sałatkę na 15 minut by kapusta troszkę zmiękła. Smacznego :)
Świetny przepis uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
cieszę się i pozdrawiam również :)
UsuńAle to jest mega pyszne!!! Przepis poszedł w świat:)
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo się cieszę :)
Usuń