piątek, 6 grudnia 2013

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną


Kaszę jaglaną mogłabym jeść codziennie. Naprawdę :) Z różnymi dodatkami można z niej wyczarować tyle fajnych potraw, że każdy znalazłby coś dla siebie. Dzisiaj będzie ona farszem dla pieczarek. 


Potrzebujecie:

- 12 pieczarek (to tak na 3 osoby)
- dwie garści suchej kaszy jaglanej
- małą czerwoną paprykę
- 1 cebulę
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- olej kokosowy lub inny
- sól, pieprz, czerwona papryka, chilli, zioła prowansalskie


Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, wydrążamy na ile się da. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w kostkę nóżki pieczarek, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Solimy.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut, mieszając po zagotowaniu, by się nie przypaliła. Na dwie garści kaszy daję ok. 2 szklanek wody. Kasza powinna ją wchłonąć. Nic tu nie odcedzamy. Podczas gotowania na wierzchu pojawi się tzw. szum, który zbieramy łyżką i usuwamy.

Po ugotowaniu kaszę dodajemy do pieczarek, cebuli i papryki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i chilli, dobrze mieszamy i na końcu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Nasz farsz jest gotowy. 


Teraz napełniamy nim nasze pieczarki. Po wierzchu możemy je posypać ziołami prowansalskimi.



Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej pieczarki , pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.  Gotowe :)










2 komentarze:

  1. Przepyyycha! Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Zrobiłam dzisiaj z dwiema ogromnymi pieczarkami (nawet nie wiem, czy to były pieczarki, ale tak smakowały :) ), było przepyszne.

    OdpowiedzUsuń