Jeśli po Świętach macie ochotę na coś zwyczajnego, ale jednocześnie bardzo smacznego dzisiejszy wpis na pewno Wam się spodoba. U nas były dzisiaj ziemniaki z tymiankiem i czerwoną cebulą. Bardzo proste do zrobienia, można do nich jeść kiszoną kapustę, szpinak albo buraczki, do wyboru do koloru :)
- 1 kg ziemniaków (na 4-5 osób)
- 3 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- tymianek najlepiej świeży, ale jeśli nie macie to suszony
- oliwę do smażenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i podgotowujemy w osolonej wodzie ok. 7-10 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oliwy i podsmażamy na niej pokrojoną w póltalarki czerwoną cebulę. Lekko solimy. Odlewamy ziemniaki i dodajemy na patelnię do cebulki, wyciskamy czosnek i sok z cytryny. Całość smażymy jeszcze ok. 10 minut, tak by ziemniaki ładnie nam się podsmażyły. Na koniec dodajemy posiekany tymianek/suszony tymianek, mieszamy dokładnie i czekamy jeszcze 2 minuty, by całość przeszła zapachem tymianku. I gotowe :)