W tym roku robienie przetworów bardzo nam się spodobało i tym sposobem mamy już duuużo powideł morelowych, potem były wiśnie a teraz ciocia Krysia przywiozła nam z działki parę kilo aronii. Imbir pilnował okrytych kocem, ciepłych słoików w różnych pozycjach :)
niedziela, 25 sierpnia 2013
środa, 21 sierpnia 2013
Imbir i kotlety z soczewicy
Na kolejnym
dniu diety pani Dąbrowskiej nie mogę jeszcze jeść takich smakołyków, ale
zrobiłam dla innych domowników. Nie przypuszczałam jednak, że nasz kot Imbir
będzie tak zainteresowany kotletem z soczewicy. Je, aż mu się uszy
trzęsą. Czyżby się przestawiał i chciał też zostać wege ? ;)
wtorek, 20 sierpnia 2013
Zakwas z buraków
Wczoraj minęło 14 dni mojej warzywno-owocowej przygody z dietą pani Ewy Dąbrowskiej. Jednym z elementów diety jest picie rano zakwasu buraczanego, który ma bardzo dobry wpływ na naszą przemianę materii i kluczowe znaczenie przy wzmacnianiu odporności organizmu. Picie takiego zakwasu zalecają nawet lekarze przy chemioterapiach. Buraki maja dużo witamin, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Zawierają też silne przeciwutleniacze, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki a tym samym wspomagają układ krwionośny. Mają działanie antynowotworowe - neutralizując wolne rodniki chronią nas przed rakiem i pomagają utrzymać młodość. Z takiego zakwasu możemy też zrobić pyszny domowy barszczyk.
Przepis wg którego nastawiałam zakwas pochodzi ze strony o diecie owocowo-warzywnej.
Potrzebujecie:
- 2 kg surowych buraków
- 4 litry przegotowanej ciepłej wody
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka soli
- 10 g kminku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- emaliowane lub kamienne naczynie
Surowe buraki obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub przekręcamy przez maszynkę.
Buraki wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, liść laurowy, ziele, majeranek, kminek i sól.
Całość zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mieszamy codziennie.
Po 4-5 dniach mamy gotowy zakwas. Zlewamy go do butelek lub słoików, trzymamy w lodówce i pijemy codziennie rano lekko podgrzany.
By wykorzystać pozostałe buraki przygotowałam warzywny wywar (marchewka, por, pietruszka, seler, przyprawy) i na koniec dodałam je do wywaru. Oprócz zakwasu mam więc także pyszną zupę warzywną z buraczkami :)
piątek, 16 sierpnia 2013
Biała kapusta w pomidorach
Była słodka kapusta z curry a dzisiaj kapusta w pomidorach. Prosta i bardzo smaczna. Przekonajcie się sami :)
- białą kapustę
- kilka pomidorów
- 2-3 cebule
- kminek
- majeranek
- cząber
- sól
Kapustę szatkujemy do garnka, dodajemy wody i wstawiamy do gotowania.
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni.
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Część kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, a resztę miksujemy.
Do garnka z podgotowaną kapustą dodajemy przyprawy, podsmażoną cebulę i pomidory w kawałkach. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Sprawdzamy czy kapusta jest już odpowiednio miękka.
Na koniec dodajemy zmiksowane pomidory i jeszcze dusimy ok. 5 minut. Sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy.
I mamy pyszne, zdrowe danie bez tłuszczu, a za to z mnóstwem witamin. Smacznego :)
czwartek, 15 sierpnia 2013
Koktajl z natki selera i szpinaku
Intensywnie zielony, pełen witamin koktajl z natki selera i szpinaku na pewno postawi Was na nogi lepiej niż poranna kawa :)
Potrzebujecie:
- liście szpinaku
- natka selera
- 1 lub 2 ogórki
- kawałek cukinii
- łyżeczkę soku z cytryny - dla lepszego wchłaniania żelaza
- wodę
Ogórki i cukinię obieramy, kroimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy pokrojoną natkę selera, szpinak, trochę soku z cytryny i wodę. Możecie też dodać jabłko czy banana by osłodzić koktajl.
Miksujemy wszystko i gotowe :)
środa, 14 sierpnia 2013
Koktajl z czerwonej kapusty i botwinki
Codzienne picie koktajli wymaga pewnych kombinacji i prób łączenia warzyw i owoców w różnych konfiguracjach, tak by uzyskać nowe smaki. Dzisiaj na bordowo. Czerwona kapusta, botwinka i papryka.
Potrzebujecie:
- liście czerwonej kapusty
- czerwoną paprykę
- pęczek botwinki
- wodę
Paprykę obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Botwinkę i liście kapusty kroimy również na kawałki i dodajemy do papryki. Dolewamy wody i miksujemy.
Możecie dodać przyprawy do smaku, ja daję kurkumę, bo ma dużo dobrych właściwości dla naszego organizmu, choć w smaku jest dość gorzka. Ale co kto lubi :)
wtorek, 13 sierpnia 2013
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
Korzystając z tego, że jest lato i jeszcze cały czas ciepło dzisiaj chłodnik ogórkowy. Kilka prostych składników, blender i mamy fajne, orzeźwiające danie.
Potrzebujecie:
- 3-4 ogórki
- kilka rzodkiewek
- pół pęczka pietruszki
- 1 cebulę
- trochę soku z cytryny
- sól
- pieprz
- mieloną słodką paprykę
- zimną wodę
Ogórki i cebulę obieramy i kroimy na małe kawałki, rzodkiewkę też kroimy w kostkę lub plasterki. Robimy to po to, by nasz blender czy mikser miał trochę łatwiej :)
Pokrojone składniki wrzucamy do garnka lub blendera, dodajemy wodę, przyprawy według własnego smaku i wszystko miksujemy.
Przelewamy do talerzy, dekorujemy kosteczkami ogórka i rzodkiewki. Gotowe :)
sobota, 10 sierpnia 2013
piątek, 9 sierpnia 2013
Koktajl z buraczka i wiśni
Słodki buraczek idealnie pasuje do kwaskowych wiśni, nie trzeba dodawać żadnego cukru i otrzymujemy prosty, dwuskładnikowy i pyszny koktajl. A że wiśni mamy teraz pod dostatkiem - do dzieła kochani :)
Potrzebujecie:
- trochę wiśni
- 2 buraczki
- wodę
Buraczka obieramy ze skóry, ucieramy na tarce by pomóc trochę blenderowi :) Mój blender nie ma super mocy, więc żeby go nie zepsuć wolę buraczki najpierw utrzeć, co naprawdę zajmuje chwilę. Może tylko wracając do domu zaopatrzcie się w aptece w jednorazowe rękawiczki, bo jak wiadomo burak lubi brudzić dłonie na czerwono. Wiśnie myjemy i drylujemy - jeśli macie drylownicę to super, jeśli nie to np. spinaczem biurowym, który to sposób znany jest od dawna.
Utarte buraczki i wydrylowane wiśnie wrzucamy do blendera, zalewamy wodą i miksujemy.
I gotowe. Smacznego :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)