Najprostsze często bywa najlepsze :)
Na letnie upały szybka do zrobienia galaretka z mleka kokosowego z borówkami a dziś oprócz galaretki była też pyszna ananasowa pinacolada :)
Potrzebujecie :
- opakowanie borówek
- mleko kokosowe
- agar
- ewentualnie cukier
Przygotowujemy szklaneczki i wsypujemy do nich umyte borówki. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, ewentualnie dodajemy trochę cukru i doprowadzamy do zagotowania. W małej szklaneczce rozpuszczamy agar w zimnej wodzie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy całość jeszcze 1-2 minuty i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Zalewamy mlekiem borówki i chowamy do lodówki. 15 minut i pyszny deser gotowy :)
Mmmm proste i wygląda na niesamowicie pyszne! Jak to jest z tym mlekiem kokosowym, robisz je sama czy może gdzieś kupujesz?
OdpowiedzUsuńmleko kokosowe kupuje w ilościach hurtowych , nie robię go sama, choć jak będę robić na pewno znajdzie się tutaj przepis :)
UsuńA ile tego agaru?
OdpowiedzUsuńoj , o tym agarze odpisałam poniżej :)
UsuńWłaśnie o te dwie rzeczy również chciałam zapytać autorkę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Gosia
na każdym rodzaju agaru zazwyczaj jest informacja jaka ilość potrzebna jest na ile litrów płynu. Ja używam powiedzmy na 1 litr płynu ok. 2 - 3 łyżeczek agaru. Jeśli będzie go mniej mleko będzie miało bardziej konsystencję musu niż galaretki :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńależ smakowity deser :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie to wygląda :) pozdrawiam i dziękuje za kolejny pomysł
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają te desery :) czekamy na kolejne wpisy!
OdpowiedzUsuńsmak jest niesamowity :) uwielbiam weganizm
OdpowiedzUsuńwyglada niesamowicie!! :)
OdpowiedzUsuńpyszny deser :)
OdpowiedzUsuńAle bym jadła!
OdpowiedzUsuńSuper! Na pewno zrobię to w domu :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ^_^
OdpowiedzUsuń