piątek, 28 czerwca 2013

Koktajl ze szpinakiem i grejpfrutem

Dzisiaj koktajl z mnóstwem zielonych liści, soczystym grejpfrutem i jabłkiem, które dodaje słodkości. Szklanka takiego koktajlu rano i od razu czuję się dużo zdrowsza :)
 
Potrzebujecie :

- jabłko
- grejpfrut
- liście szpinaku
- inne liście - u mnie dziś pietruszka, rukola, lubczyk i trochę botwinki
- wodę


Jabłko i grejpfruta obieramy, kroimy na cząstki i wrzucamy do blendera. Dodajemy wszystkie zielone liście i dolewamy trochę wody.

Miksujemy i pijemy :) 








czwartek, 27 czerwca 2013

Koktajl pomidorowy ze świeżą bazylią

Bardzo lubię koktajle, a że są przy tym bardzo zdrowe to łączę tzw. "przyjemne z pożytecznym" do czego i Was namawiam. Przeróżnych warzyw i liści mamy teraz pod dostatkiem, więc tylko miksować i pić. Dziś pomidorowy koktajl różowy a jutro będzie coś zielonego.


Potrzebujecie:

- 2-3 pomidory
- garść świeżej bazylii
- szczyptę soli
- wodę

Pomidory kroimy na cząstki i wrzucamy do blendera, dodajemy bazylię , sól i wodę.
  
Miksujemy wszystko  i gotowe :)














niedziela, 9 czerwca 2013

Truskawki, kokosowa bita śmietana i makaron :)

Kto nie lubi truskawek z bitą śmietaną ? Chyba nie ma takiej osoby. To pyszny deser i można się nim zajadać przez całe lato. A po wegańsku bita śmietana jest z mleka kokosowego, które fajnie podkręca smak całości :)


Potrzebujecie:

- truskawki
- puszkę mleka kokosowego
- sok z cytryny
- cukier puder
- śmietan fix z torebki, który można kupić w każdym sklepie spożywczym  

Mleko kokosowe musi być bardzo dobrze schłodzone i gęste, więc przed użyciem dobrze wstawić je na godzinę do zamrażalnika, a generalnie dobrze trzymać puszki z mlekiem kokosowym w lodówce a nie w szafce. 

Po wyjęciu puszki przekładamy masę do miski, dodajemy cukier puder, trochę soku z cytryny i opcjonalnie śmietan fix. Wszystko ubijamy kilka minut mikserem. Próbujemy i według własnego smaku dodajemy lub nie cukru i soku z cytryny. Taką ubitą śmietankę możemy trzymać w zamkniętym pojemniku w lodówce 2-3 dni. Truskawki myjemy i kroimy na kawałeczki i podajemy z bitą śmietaną. Smacznego :)


Ja uwielbiam truskawki z makaronem i tu śmietana trochę się rozpuści jeśli jecie danie na ciepło. Potrzebny jest ugotowany makaron kukurydziane i gotowe :)










wtorek, 4 czerwca 2013

Bakłażan z pomidorową salsą

Miałam w lodówce bakłażana i nie za dużo czasu, żeby go piec. Pokroiłam go wiec na półksiężyce i usmażyłam. Do tego pomidorowa salsa. Wszystko szybko i smacznie :)

Potrzebujecie :

- bakłażan
- cebulę
- 2 ząbki czosnku
- puszkę krojonych pomidorów
- brązowy cukier
- sól
- cytrynę
- olej kokosowy /oliwę do smażenia


Najpierw pomidorowa salsa. Na patelni podsmażamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Lekko solimy.



Dodajemy do niej pomidory i wyciśnięty czosnek. Dusimy pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy trochę soku z cytryny i 1 łyżeczkę cukru i mieszamy dokładnie Zostawiamy jeszcze na kilka minut gotujący się sos już bez przykrycia, by trochę odparował. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą czy pieprzem. 


Bakłażana przekrajany na pół, solimy i zostawiamy na kilka minut by puścił sok. Sól i sok odsączamy ręcznikiem papierowym. Kroimy bakłażana na półksiężyce i smażmy z obu stron na patelni. Ja używam do smażenia oleju kokosowego, ale może być oliwa czy olej. 




Wykładamy bakłażana na talerz i odsączamy z nadmiaru oleju papierowym ręcznikiem. Nakładamy na talerz pomidorową salsę i zajadamy :) 

Smacznego !